Upozorenje Guterresa: Uništimo nuklearno, hemijsko i biološko oružje prije nego ono uništi nas

Radio Titograd

03.03.2023, 23:48h

< 1 min

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, poslao je poruke mira povodom 5. marta, Međunarodnog dana svijesti o razoružanju poručivši da uništimo nuklearno, hemijsko i biološko oružje prije nego ono uništi nas.

Guterres je naveo da su globalni vojni troškovi dosegnuli rekordan nivo. Istakao je kako ova situacija povećava rizik od sukoba zbog sve veće nesigurnosti i globalnih sukoba na međunarodnoj areni.

Naglasivši da je ulaganje u mir, razoružanje i sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja ulaganje u zajedničku budućnost, Guterres je rekao da “oružanim sistemima poput ovih nema mjesta u našem svijetu”.

Podcrtao je da ti oružani sistemi i dalje prijete čovječanstvu.

“Na ovaj važan dan, pozivam sve partnere — od vlada i akademske zajednice, do medija, grupa civilnog društva, industrije i mladih — da pojačaju glasnoću o ovoj kolektivnoj hitnoj situaciji i podignu svijest o kritičnoj važnosti razoružanja i ne- širenje za budućnost čovječanstva”, zaključio je.

Podsjećamo, Guterres je nedavno poručio da je nada u mir sve manja.

“Mogućnost dalje eskalacije i krvoprolića nastavlja rasti. Svijet se ne kreće slijepo ka većem ratu. Ja strahujem da to radi širom otvorenih očiju”, istakao je generalni sekretar UN-a.

Guterres je naglasio da pravo na mir će ove godine biti prioritet u radu UN-a.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:27h

Skip to content