UNHCR i OEBS zajedno do iskorijenjivanja apatridije u regionu Jugoistočne Evrope

Radio Titograd

18.10.2023, 09:36h

3 min

Foto: UHNCR i OEBS

Rješavanje svih poznatih slučajeva apatridije u Jugoistočnoj Evropi i preduzimanje mjera za sprječavanje da se djeca rađaju bez državljanstva su zajedničke obaveze preuzete od nacionalnih vlasti i predstavnika civilnog sektora na regionalnoj konferenciji u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji.

“Konferenciju su zajednički organizovali Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR), Misija OEBS-a u Skoplju, Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine (HCNM) i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Prava (ODIHR), pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg OEBS-a Sjeverne Makedonije”, navodi se u zajedničkom saopštenju UNHCR-a OEBS-a.

Kako bi postigli ovaj zajednički cilj, nacionalne vlasti i predstavnici civilnog društva iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, sagledali su dosadašnja dostignuća u regionu i identifikovali djelovanja potrebna za zagovaranje boljeg pristupa građanskoj dokumentaciji – osnovno ljudsko pravo za sve.

„Apatrid je globalni fenomen koji pogađa milione ljudi, lišavajući ih njihovih osnovnih prava, pristupa osnovnim uslugama i iznad svega dostojanstva. Rješavanje problema apatridije je naša zajednička borba i nastojanje. Samo zajedničkim radom, uz dobru vjeru i iskrene napore, možemo ispuniti našu zajedničku misiju da otklonimo ovaj problem.” rekao je predsjedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, tokom otvaranja događaja.

Pomoćnica Visokog komesara za zaštitu u UNHCR-u, Gilian Trigs, izjavila je kako imaju još mnogo posla u iskorijenjivanju apatridije.

“Moram naglasiti da je stalna politička volja neophodna za prevenciju i iskorijenjivanje apatridije. Apatridija se može riješiti potezom olovke, ako su vlade spremne preduzeti mjere za rješavanje problema”, kazala je Trigs.

Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Kairat Abdrakhmanov rekao je da radeći na sprječavanju i rešavanju pitanja apatridije u populaciji nacionalnih manjina, države članice OEBS-a ne samo da podržavaju principe jednakosti i pravde, već i doprinose dugoročnom miru, stabilnosti i socijalnoj koheziji.

„Zbog toga je važno da svi zajedno radimo na tome da nacionalne manjine u regionu, a ovdje govorimo posebno o Jugoistočnoj Evropi, imaju pristup nacionalnosti. To će ojačati naše napore da promovišemo inkluzivna društva i podstaknemo zdrav osjećaj pripadnosti”, kazao je Abdrakhmanov.

Direktor ODIHR-a Mateo Mekaci u svom obraćanju ističe da ljudi bez državljanstva često ostaju nevidljivi u našim društvima i ne mogu da uživaju puni spektar svojih ljudskih prava. Pravo na državljanstvo je sadržano u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i svaka zemlja OEBS-a se obavezala da će to pravo osigurati. ODIHR će nastaviti da podržava zemlje širom regiona OEBS-a u njihovim naporima da spriječe i okončaju apatridiju.”rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekaci u svom obraćanju.

“U Sjevernoj Makedoniji je napravljen značajan napredak. Država je ubrzala proces registracije, pokazujući da kada svi relevantni akteri sarađuju, uključujući Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Skupštinu, Ministarstvo rada i socijalne politike, našu misiju i UNHCR, nezamislivo postaje ostvarivo .” rekao je ambasador Kilian Wahl, šef Misije OEBS-a u Skoplju. “Nekoliko najboljih praksi može se izvući iz uspjeha Sjeverne Makedonije, i nadam se da mogu inspirisati druge”, rekao je Mekaci.

Podsjećanja radi, od usvajanja Zagrebačke deklaracije o pristupu civilnoj dokumentaciji i registraciji u Jugoistočnoj Evropi 2011. godine, preko šest hiljada osoba bez državljanstva steklo je ili im je potvrđeno državljanstvo, a zemlje širom regije preduzele su važne korake da uklone diskriminaciju iz postupaka registracije rođenja, obezbijede civilnu dokumentaciju bez diskriminacije i usvoje mjere zaštite za sprječavanje apatridije u djetinjstvu. Pristupanjem 2020. godine Sjeverne Makedonije Konvenciji o smanjenju broja osoba bez državljanstva iz 1961. godine, sve zemlje Jugoistočne Evrope sada su potpisnice obije Konvencije UN-a o apatridiji iz 1954. i 1961. godine.

“UNHCR i OEBS su spremni da pruže podršku i pomoć vladama i drugima, kako bi okončali apatridiju. Pridruživanjem Globalnoj alijansi za okončanje apatridije, novoj inicijativi koja nastoji da ubrza pronalazak rješenja za adresiranje problema apatridije, vlade imaju priliku da obnove svoju posvećenost ovom cilju”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 15:01h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 14:59h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:56h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:52h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:50h

Skip to content