UNESCO Svjetsku nagradu za slobodu medija dodijelio palestinskim novinarima u Gazi

Radio Titograd

03.05.2024, 09:33h

< 1 min

Foto:UNESCO

 

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) dodijelila je svoju Svjetsku nagradu za slobodu medija svim palestinskim novinarima koji pokrivaju rat u Pojasu Gaze od početka sukoba izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra.

„U ovim vremenima mraka i nereda, želimo da pošaljemo snažnu poruku solidarnosti i priznanja palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u dramatičnim okolnostima“, izjavio je je Maurisio Vajbel (Mauricio Weibel), predsjednik Međunarodnog žirija medijskih profesionalaca.

Prema njegovim riječima, čovječanstvo ima ogroman dug prema palestinskim novinarima, zbog njihove hrabrosti i posvećenost slobodi izražavanja.

Generalna direktorka UNESCO-a Odre Azule (Audrey Azoulay) je istakla „važnost kolektivne mobilizacije kako bi novinari, svuda u svijetu, mogli da nastave da obavljaju svoj suštinski posao informisanja i istraživanja“.

Prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ), udruženju sa sjedištem u Njujorku, od početka rata 7. oktobra između Izraela i Hamasa ubijeno je 97 novinara i medijskih radnika, od kojih su 92 Palestinci, a 16 je povrijeđeno.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content