UN: Rusija mora da plati ratnu odštetu Ukrajini; Ukrajina: Rusija nije u poziciji da diktira uslove mirovnih pregovora

Radio Titograd

14.11.2022, 21:57h

2 min

Rat u Ukrajini – 264. dan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su borbe u regionu Donjecka intenzivne kao i poslednjih dana, i da ruski napadi ne prestaju. SAD bi trebalo da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini u narednih nekoliko nedjelja, rekao je Džejk Saliven, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da Zapad “militarizuje” jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese. Detalje pratite uživo na CdM-u.

21.38 – Ruski mediji: Ukrajinci granatiraju grad u blizini Hersona

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti navodi da ukrajinske snage intenzivno napadaju grad Oleški u regiji Herson. Oleški se nalazi na istočnoj obali Dnjepra, osam kilometara od grada Hersona.

Dopisnik RIA Novosti navodi da se u gradu čuju eksplozije i zvukovi pucnjave iz mitraljeza velikog kalibra te da se dim diže nad rubovima grada.

“Napadaju danju i noću neprekidno, vidite, šuma gori na periferiji”, rekao je zaposlenik benzinske postaje za RIA Novosti.

U gradu ne radi mobilna komunikacija, trgovine i tržnica su zatvoreni, javlja agencija.

20.30 – UN: Rusija mora da plati ratnu odštetu Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je danas rezoluciju kojom se Rusija smatra odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada za Ukrajinu, zbog čega mora da plati ratnu odštetu.

Od 193 članice Ujedinjenih nacije, 94 su glasale za rezoluciju, 14 je bilo protiv, dok su 73 zemlje bile uzdržane.

Bio je to najniži nivo podrške na glasanju za rezoluciju od svih pet rezolucija koje se odnose na Ukrajinu i koje je usvojila Generalna skupština od početka ruske invazije.

<<<UN: Rusija mora da plati ratnu odštetu Ukrajini<<<

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

20.12 – Ukrajina: Rusija nije u poziciji da diktira uslove mirovnih pregovora

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas poslijepodne da Rusija nije u poziciji da diktira uslove mirovnih pregovora za okončanje rata u Ukrajini.

“Ukrajinska mirovna formula ostaje nepromijenjena: trenutni prekid rata, povlačenje svih ruskih trupa, obnova ukrajinskog teritorijalnog integriteta, nadoknada štete i pružanje efektivnih garancija za neponavljanje agresije. Pod drugim uslovima, biće nemoguće postići trajni mir”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content