Umjesto đaka, u školu došli roditelji

Radio Titograd

24.11.2022, 07:49h

3 min

Foto: UNSPLASH

Nikšićki đaci su se juče vratili u klupe jer su im učionice konačno zagrijane, a u Kolašinu su umjesto djece u škole pošli roditelji – da protestuju zbog nenormalnih uslova u kojima djeca treba da uče.

– Učionice ne smiju da budu hladne, đaci ne mogu da drhteći pišu, ispisuju i slušaju lekcije. Neophodna je urgentna nabavka mazuta da bi se učionice zagrijale koju će pratiti kvalitetno i dugoročno rješavanje problema zagrijavanja OŠ „Risto Manojlović“, SMŠ „Braća Selić“, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i dječjeg vrtića „Sestre Radović“ – poruka je sa masovnog protesta kolašinskih roditelja koji su se okupili u holu OŠ „Risto Manojlović“.

Bojkot

Umjesto prvog časa, juče je počeo protest jer nije bilo grijanja, zbog čega se veoma mali broj roditelja odlučio da djecu šalje u školu. Dominantni stav roditelja je da treba nastavu bojkotovati dok se na pravi način ne riješi problem.

Milena Vlahović, predsjednica Savjeta roditelja, je podsjetila da problem sa zagrijavanjem učionica traje od 2011. godine.

– Ne možemo više da šaljemo djecu u hladne učionice. Problemi grijanja u osnovnoj, srednjoj i muzičkoj školi kao i u dječjem vrtiću treba da se riješe kvalitetno i dugoročno, a ne privremeno. Svake zime se zima u školskim učionicama osjeti itekako – kazala je ona.

Vlahović ističe da škole pokušavaju da racionalizuju potrošnju te da često griju po nekoliko sati a da ima dana kada uopšte nema grijanja.

– Zapamtili smo prije nekoliko godina da dvadesetak dana u decembru nije bilo grijanja. Pisali smo Ministarstvu, ali smo sada odlučili da protestom ukažemo na veliki problem koji imaju kolašinske škole, đaci, roditelji, ali i 140 zaposlenih nastavnika – kazala je Vlahović.

Nataša Peković, direktorica OŠ „Risto Manojlović“, je kazala da je na nastavu došao mali broj učenika, ali da će za njih biti organizovana nastava.

– Imamo obećanje da će gorivo brzo stići, ali ne možemo precizirati – kazala je ona roditeljima.

Peković je navela da poštuje odluku roditelja, ali da smatra da je bojkot nastave najgori scenario. Kazala je i da nastavnici rade u nezagrijanim prostorijama i da i prema njima osjeća odgovornost.

– Samo za pokretanje kotla u toku prvog sata grijanja treba 300 litara mazuta, a za svaki naredni sat rada sistema grijanja troši se po 200 litara – rekla je ona. Istakla je da su količine mazuta trošili maksimalno racionalno.

Roditelji su zatražili da se promijene kriterijumi i pravilnici za određivanje količina energenata koji se upućuju školama – da se određuje na osnovu površine, a ne na osnovu broja učenika glavni kriterijum bude površina škole a nakon toga broj učenika…

Nikšićani dobili grijanje

Učenici Prve srednje stručne škole i Srednje stručne škole u Nikšiću juče su se vratili redovnim školskim obavezama, pošto je obezbijeđeno gorivo za grijanje. Prethodna dva dana srednjoškolci su imali po četiri časa ili svaki, ali po pola sata, jer lož ulje nije stiglo.

Prema riječima direktora Srednje stručne škole Milisava Kosovića, prethodnog dana nabavili su goriva dovoljno da ne brinu do kraja naredne sedmice, a u međuvremenu bi Ministarstvo prosvjete trebalo da obezbijedi dugoročno energente.

– Iz Ministarstva su nam sugerisali da sami obezbijedimo lož ulje dok se ne završi tenderska procedura – kazao je Kosović.

Mašinska i Elektro, kako Nikšićani popularno zovu srednje stručne škole, i lani su imale sličan problem, učenici su danima bili u jaknama, nastava je organizovana u skraćenom obimu ili je uopšte nije bilo.

Uprava za katastar i imovinu: Minitarstvo prosvjete loše planiralo

Ministarstvo prosvjete je loše planiralo svoje potrebe na godišnjem nivou, odnosno Ministarstvo finansija nije obezbijedilo dovoljna sredstva, saopšteno je juče iz Uprave za katastar i državnu imovinu povodom informacija da se učionice u školama na sjeveru ne griju jer nemaju energenata.

Uprava je objasnila da je krajem 2021. godine sproveden postupak javne nabavke energenata za potrebe državnih organa, među kojima je i Ministarstvo prosvjete i ugovor za predmetnu nabavku je zaključen dana 03.12. iste godine.

– Ugovor je zaključen na period od godinu dana, a Ministarstvo prosvjete se već poslije tri mjeseca obratilo upravi da je potrebno aneksirati ugovor zbog utrošenih količina i sredstava po predmetnom ugovoru – saopšteno je iz Uprave.

Iz te institucije su poručili da su pokrenuli postupak nabavke u najkraćem mogućem roku i da nisu dužni da se staraju o tome da li neka institucija ima dovoljno sredstava.

Pojasnili su da je Uprava otežano funkcionisala i zbog sajber napada ali da su u najkraćem roku sproveli postupak za nabavku energenata.

– U ovom trenutku sve zavisi isključivo od ponuđača koji još uvijek nije dostavio obaveznu dokumentaciju potrebnu za zaključenje ugovora, iako je otvaranje ponuda završeno prije 11 dana – saopštila je Uprava.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2,

08:58h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Skip to content