Uljarević: Zapadni partneri neće glasno kritikovati odluku Đukanovića da se kandiduje

Radio Titograd

02.03.2023, 09:31h

3 min

Foto:CGO

NATO partneri će radije sjedjeti za istim stolom sa nekim za čiji pristup vladavini imaju dosta argumentovanih primjedbi, ali nemaju sumnji u orijentaciju prema NATO politikama, nego sa nekim ko može značiti nepoznanicu ili potencijalno narušiti jedinstvo u donošenju odluka u ovoj situaciji ili, pak, biti i otvorenije na strani eksternih aktera, poput Rusije – istakla je Uljarević

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je za Pobjedu da zapadni partneri ne gledaju blagonaklono na odluku lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da se ponovo kandiduje za predsjedničke izbore, ali da to neće glasno kritikovati.

Jedan od razloga za to je, kako je rekla, što im se čini nezamislivim da se lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić pojavi kao predsjednik Crne Gore na sastanku šefova država NATO saveza.

– Naime, predsjednik države, prema Ustavu, ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju Vojska, njeno angažovanje u međunarodnim misijama i vanrednim okolnostima, tako da će NATO partneri radije sjedjeti za istim stolom sa nekim za čiji pristup vladavini imaju dosta argumentovanih primjedbi, ali nemaju sumnji u orijentaciju prema NATO politikama, nego sa nekim ko može značiti nepoznanicu ili potencijalno narušiti jedinstvo u donošenju odluka u ovoj situaciji ili, pak, biti i otvorenije na strani eksternih aktera, poput Rusije – istakla je Uljarević.

Rekla je i da je kandidatura Đukanovića bila očekivana kada je prošao prvi mjesec od raspisivanja izbora, a DPS nije istakao drugog kandidata.

– Jer je realno u tako kratkim rokovima, i sa neizvedenom reformom partije, Đukanović najjači adut koji DPS ima za ove izbore. Drugo je pitanje zašto se nije ranije razmišljalo o alternativnim rješenjima i pripremao prostor i javnost za to, ili zašto je Đukanović dopustio da nema drugog do sebe – kazala je sagovornica Pobjede.

Takođe, istakla je i da odluka Socijaldemokratske partije da na izborima nastupi sa stranačkom kandidatkinjom nije iznenađujuća, jer su oni, i prije razgovora suverenističkog bloka o potencijalnom zajedničkom kandidatu, na organima stranke donijeli odluku da će biti dio bloka ako se nađe vanstranačko rješenje za kandidata.

– Odnosno da će ukoliko DPS bude insistirao na partijskom kandidatu oni imati svog kandidata. U tom kontekstu, nikoga ko prati pažljivo razvoj događaja na našoj sceni njihova odluka nije mogla iznenaditi – rekla je Uljarević.

Smatra i da će, po onome kako stvari sada stoje, u drugi krug izbora najizvjesnije ući Đukanović i Mandić.

– I to Mandić primarno iz razloga što će se glasovi onih na koje pretenduju (Jakov) Milatović i (Aleksa) Bečić, a što je preklapajuće biračko tijelo, podijeliti između ova dva kandidata. To što bi u drugi krug mogao proći više zbog izostanka dogovora Demokrata i Evrope sad, a manje harizmom svoje ličnosti, snagom kampanje ili infrastrukture, ne čini Mandića manje ozbiljnim protivkandidatom Đukanoviću u drugom krugu. Takođe, važno je imati u vidu da će Mandić imati punu podršku SPC i njene infrastrukture – ocijenila je Uljarević.

Osvrnula se i na kampanju Andrije Mandića koji je u prethodnim danima objavio nekoliko spotova u kojima šalje pomiriteljske poruke i kazala da je cilj te kampanje širenje obuhvata biračkog tijela.

– Međutim, ovakve kampanje zahtijevaju vrijeme da bi mogle proizvesti učinak, tako da on teško može imati poseban efekat u prvom krugu, ali mu ne može ni štetiti, jer nema nikog desnijeg od njega na tom polu ko bi mu mogao naškoditi zbog tog pristupa – istakla je Uljarević.

Smatra i da je kampanja Mandića projektovana tako da uključuje drugi krug i da tada može biti efektivnija, ali i kao uvod u drugačije pozicioniranje DF-a u susret parlamentarnim izborima.

– Ostaje i da se vidi koliko će njegovi oponenti određene elemente, te vizuelno dobro izvedene, ali sadržajno riskantne kampanje iskoristiti u direktnim debatama, jer ga ta kampanja može izložiti i nečemu što bi proizvelo kontraefekat – rekla je Uljarević.

Sa druge strane, ocijenila je i da je zajednički kandidat Demokrata i Pokreta Evropa sad mogao imati jak sinergetski efekat.

– Ali do tog dogovora nije došlo i obje su partije odlučile da samostalno nastupe. Imajući u vidu da je logično, a i nasušno potrebno, da imamo što prije vanredne parlamentarne izbore to može imati svoju korisnost, ali ukoliko njihovi pojedinačni procenti budu ispod onog što su partijski rejtinzi onda im se to može vratiti i kao bumerang – ukazala je Uljarević.

 

Autorka: Željka Zvicer

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

10:31h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 10:25h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

28.03.2023. u 09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Sport, top2

28.03.2023. u 09:05h

Skip to content