Uljarević: Ne iznenađuje nagrada Kovaču, čudno da Vučić nije odlikovao i Abazovića

Radio Titograd

15.02.2024, 21:42h

2 min

Foto:Mina

Priznanje koje je bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je sigurno zasluženo, ali je čudno da je preskočen bivši premijer Dritan Abazović, budući da su njih dvojica dok su bili u crnogorskoj Vladi više zastupali političke interese predsjednika Srbije, nego državne interese Crne Gore, ocjenila je u intervjuu za Televiziju E izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

– Tu prije svega mislim na odnos prema Srpskoj pravoslovnoj crkvi, koja je važan mehanizam širenja tih političkih ciljeva, ali i prema drugim pitanjima. Ono što znamo je da u tom periodu nije bilo insistiranja na pojedinim pitanjima koja su apsolutno u crnogorskom interesu – kaže Uljarević.

Ona podsjeća da bivši ministar pravde nije insistirao na izručenju Svetozara Marovića, niti drugih lica koja potražuje država Crna Gora, ali nije insistirao ni na podjednakom tretmanu crnogorskih građana u mnogim pitanjima.

– Ali smo bili svjedoci toga da je Ministarstvo pravde bilo vrlo izdašno prema vjerskim zajednicama, ili da budem preciznija, prema jednoj vjerskoj organizaciji Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tako da on definitivno priznanje zaslužuje – kazala je ona.

Na kraju krajeva, dodaje, Kovač je bio toliko fokusiran na te poslove, da je sve ono što je bilo iz domena ispunjavanja obaveza na evropskom putu Crne Gore i što je dio poglavlja 23 ostalo potpuno zapušteno, a što se sada pokušava nadoknadi.

– Ne iznenađuje nagrada Kovaču, iznenađuje samo što su neki drugi preskočeni, ne samo Dritan Abazović nego i drugi ministri iz njegove partije, te oni iz Socijalističke narodne partije koji su zaista pokušavali da ulože maksimum svojih napora, da rade tako da im Vučić aplaudira. Mnogi od nas su imali vrlo kritički stav prema tome i vidimo posljedice tih njihovih zalaganja – kaže Uljarević.

Bivšeg ministra pravde u Vladi Dritana Abazovića Marka Kovača, predsjednik Srbije odlikovao je večeras Ordenom srpske zastave drugog stepena na svečanosti povodom proslave praznika Sretenja – Dana državnosti Srbije u Beogradu.

Izvor: TV E

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content