Uljarević: Komentar Milatovića o Toninu Piculi je u najmanju ruku neprimjeren

Radio Titograd

19.10.2023, 08:00h

2 min

Foto:MINA/ Screenshot

Preporuke iz Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori morale bi biti čitane kao obavezujuće od strane svake vlasti u Crnoj Gori koja želi da se legitimiše kao proevropska, ocijenila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), ističući da je za preporuke glasalo 80 odsto poslanika EP.

Evropski parlament je juče usvojio izvještaj specijalnog izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule, sa 529 glasova za, 51 protiv i 53 uzdržana. Rezolucijom EP Crnoj Gori je upućen poziv da sprovede popis stanovništva nakon što se okonča politički zastoj u zemlji kako ovo pitanje ne bi pojačalo polarizaciju društva.

U Crnoj Gori je pri kraju postizanje dogovora o formiranju nove Vlade što se poklapa sa popisom.

Uljarević smatra da ta Vlada, s obzirom na sastav, neće imati drugačiji odnos prema popisu od aktuelne Dritana Abazovića koja insistira na njegovom održavanju u zakazanom roku.

– U ovom trenutku se ne može sa sigurnošću predvidjeti da li će Spajić formirati Vladu do kraja mjeseca, ali uzimajući u obzir najavljenu strukturu, vjerujem da se može očekivati da će ta Vlada, i ukoliko se formira prije početka popisa, pasti na samom početku oglušujući se o preporuke iz EU – istakla je Uljarević.

Ona podsjeća da je Abazovićeva Vlada “kontinuirano radila suprotno svim preporukama EU i dovela je Crnu Goru u poziciju da se na nju iz Brisela više ne gleda kao na regionalnu obećavajuću priču, već kao na ozbiljan problem”.

Komentarišući reakciju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na najavu Picule da će podnijeti amandman kojim se predlaže odlaganje popisa, odnosno riječi da ne volio da izvjestilac za Crnu Goru “bude zloupotrijebljen od strane nekih lokalnih političara i da bude njihov mikrofon u EP”, Uljarević kaže da je njegov komentar neprimjeren.

– Komentar Milatovića o Toninu Piculi je u najmanju ruku neprimjeren kako u sadržaju tako i u činjenici da to izgovara predsjednik države – istakla je izvršna direktorka CGO.

Ona je ocijenila da je Picula jedan od najuticajnih evroparlamentaraca u oblastima koje pokriva i vrsni poznavalac situacije u Crnoj Gori.

 

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content