Uljarević: Bojkot popisa je loše rješenje koje može imati ozbiljne posljedice

Radio Titograd

20.10.2023, 12:17h

2 min

Foto:Gradska TV

Odredba Rezolucije o Crnoj Gori je do sada najdetaljniji dokument, s obzirom na to da je do sada bilo riječ samo o kratkim dokumentima sa nekoliko ključnih preporuka, a ovdje imamo preko sedamdeset preporuka i išlo se duboko sa onim što su problemi u Crnoj Gori, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj TV.

“Nekoliko je ključnih poruka koje Rezolucija nosi: da nas u Briselu vrlo pažljivo prate, da smo se transformisali iz jedne priče koja je dugo vremena imala epitet uspješne u problem i glavobolju, takođe je velika zabrinutost zbog političke nestabilnosti i nemogućnosti političkih struktura da dokažu da zaista rade nešto što bi Crnu Goru približilo EU”, objašnjava Uljarević.

Izjava ministara Filipa Adžića i Maraša Dukaja da bi odluku o popisu trebala da donese nova vlada ne znači ništa i to što pokušavaju da pokažu na ovom primjeru da su neko ko razumije te poruke ili ko bi ih ispoštovao u drugim okolnostima, smatra ona, je licemjerno.

“Bojkot popisa je loše rješenje koje može imati ozbiljne posljedice za ljude koji bi pratili tu vrstu instrukcija, a koji apsolutno ostaju nezaštićeni u onome što može biti kršenje određenih propisa. Demokratska partija socijalista poslije tri godine nije našla adekvatan model opozicionog djelovanja i to što dobijamo je zakašnjelo i ne može da proizvede učinak. Za Crnu Goru je važnije da ova preporuka koja je stigla iz Evropskog parlamenta može biti nešto što će nove vlasti uzeti k znanju”, ocijenila je Uljarević.

Kako kaže nova vlast najmanje priča o evropskim integracijama, ono što je zabrinjavajuće je vrijednosno-ideološka potka oko koje se formira nova vlada.

“Mislim da će nova vlada dominantno imati vrijednosni okvir u čijem fokusu nije valjano određenje prema ratu u Ukrajini, toj strukturi je mnogo bliži četnički odnos na antifašistički partizanski pokret iz Drugog svjetskog rata što takođe ima snažan uticaj na to kako će se dalje oblikovati građansko biće Crne Gore”, ističe Uljarević.

Navodi da stabilnost vlade ne zavisi od broja onih koji će je podržati već od homogenosti njenih pogleda, stavova i vrijednosti.

“Ranije smo vidjeli da stranke koje sada formiraju vladu su bili ljuti politički oponenti, razmjenjivali su žešće međusobne optužbe nego što su to radile te stranke i stranke koje pripadaju bivšem režimu okupljenim oko DPS”, rekla je Uljarević.

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content