Ukrajinski zamak “Harija Potera” pogođen u ruskom napadu na Odesu, stradalo pet osoba; Zelenski traži lansere raketa “patriot”

Radio Titograd

30.04.2024, 09:07h

2 min

Foto:Guliver

 

Nastavljaju se sukobi u Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Hersonskoj, Nikolajevskoj oblasti, kao i u Zaporožju. U raketnom napadu na Odesu stradale su najmanje četiri osobe. Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti, saopšteno je iz Moskve. U iznenadnoj posjeti Kijevu bio je šef NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da će Ukrajina dobiti novo oružje.

Ukrajinski “zamak Harija Potera” pogođen u ruskom napadu na Odesu

Pet osoba je poginulo, 23 ranjeno u ruskom raketnom napadu na, kako ga mještani zovu, “zamak Harija Potera” u južnoj ukrajinskoj luci Odesa, saopštili su lokalni zvaničnici.

Zgrada je rezidencija istaknutog bivšeg poslanika Sergeja Kivalova, koji je ranjen u napadu, prenose ukrajinski mediji.

U njemu je Pravna akademija u Odesi, koju vodi Kivalov.

“Dvadeset tri osobe su i dalje na liječenju u zdravstvenim ustanovama. Osam osoba je u teškom stanju, od kojih su četiri u izuzetno teškom stanju, među kojima je i četvorogodišnja djevojčica”, saopštio je načelnik Odeske regionalne vojne uprave Oleg Kiper.

Kiper je napomenuo da ljekari pokušavaju da učine sve da spasu ljude.

Generalštab Ukrajine: Rusi intenzivno napadaju na Bahmutskom i Avdejevskom pravcu

Ruske snage su u protekla 24 sata intenzivno napadale na Bahmutskom i Avdejevskom pravcu, saopštio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Navedeno je da je proteklog dana zabilježeno 115 sukoba.

Na Bahmutskom pravcu odbijena su 33, a na Avdejevskom 24 ruska napada, navodi ukrajinski generalštab.

Dodaju da je više od 110 naselja u Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti bilo pod artiljerijskom vatrom ruskih snaga.

Pojačati isporuke oružja Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom nenajavljene posjete Ukrajini, da zemlje članice tog saveza u posljednjim mjesecima nisu ispunile obećanja o vojnoj pomoći Kijevu, ali je obećao da će se isporuke oružja i municije sada povećati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je istakao potrebu za zalihama sofisticiranih sistema za lansiranje PVO “patriot”.

Za to vrijeme ruske snage su izvele raketni napad na Odesu. Stradale su četiri osobe, a 28 je povrijeđenih. Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti.

Istražni komitet Rusije saopštio je da su u gradu Avdejevka u Donjeckoj oblasti, koji su ruske snage zauzele prošlog mjeseca, otkriveni sahranjeni civili sa znacima mučenja.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content