Ukrajinski ratni zarobljenici kažu da su mučeni u ruskim zatvorima

Radio Titograd

16.08.2023, 11:45h

2 min

Foto: TASS

Bivši ukrajinski zarobljenici za BBC su izjavili da su bili podvrgnuti mučenju, uključujući česta premlaćivanja i elektro šokove, dok su bili u pritvoru u pritvorskom objektu na jugozapadu Rusije.

To bi bi predstavljalo ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, piše BBC.

Radio Slobodna Evropa prethodno je već objavio priču Volodimira Labuzova, zarobljenog u aprilu 2022. kada je ukrajinska luka Mariupolj pala u ruke ruskih snaga. Ljekar, koji je radio u improvizovanoj bolnici unutar željezare Azovstal, nakon sedam mjeseci je oslobođen u razmjeni zarobljenika i za Radio Slobodna Evropa je posvjedočio da su ukrajinski zarobljenici tretirani “brutalno”.

U intervjuima za BBC, desetak bivših zatvorenika puštenih na razmjenu zatvorenika navodno je fizičko i psihičko zlostavljanje od strane ruskih oficira i čuvara u istražnom zatvoru broj dva u gradu Taganrogu.

 

Svjedočenja, prikupljena tokom višenedjeljne istrage, opisuju dosljedan obrazac ekstremnog nasilja i maltretiranja u ustanovi, jednoj od lokacija gdje su ukrajinski ratni zarobljenici držani u Rusiji.

Njihovi navodi uključuju tvrdnje da su muškarci i žene na lokaciji u Taganrogu navodno više puta premlaćeni, uključujući po bubrezima i grudima, te izloženi elektro šokovima tokom svakodnevnih inspekcija i ispitivanja. Ruski stražari su im navodno stalno prijetili i zastrašivali zatvorenike, od kojih su neki davali lažna priznanja koja su navodno korišćena kao dokaz protiv njih na suđenjima. Navodno su ostavljani neuhranjeni, a povrijeđenima nije pružana odgovarajuća medicinska pomoć, uz tvrdnje i da su zatvorenici umirali u ustanovi.

BBC nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri tvrdnje, ali su detalji podijeljeni grupama za ljudska prava i, kada je to moguće, potkrijepljeni od strane drugih pritvorenika.

Ruska vlada nije dozvolila nijednom spoljnom tijelu, uključujući Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta, da posjete objekat koji je prije rata služio isključivo za držanje ruskih zarobljenika.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na nekoliko zahtjeva da komentariše ove navode. Ranije je negiralo mučenje ili maltretiranje zarobljenika.

Razmjena zarobljenika između Ukrajine i Rusije rijetko je diplomatsko dostignuće u ratu i više od 2.500 Ukrajinaca oslobođeno je od početka sukoba. Vjeruje se da će do 10.000 zarobljenika ostati u ruskom pritvoru, prema grupama za ljudska prava.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:19h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:54h

Titogradske vijesti, top2,

13:50h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 12:38h

Skip to content