Ukrajinske tenkovske posade stigle u Veliku Britaniju na obuku

Radio Titograd

29.01.2023, 21:45h

2 min

Foto:Guliver

Ukrajinske tenkovske posade stigle su u Veliku Britaniju kako bi započele obuku za nastavak borbe protiv Rusije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane danas, samo nekoliko dana nakon što su Britanija i druge zemlje NATO-a obećale Ukrajini više od 130 tenkova.

“Velika Britanija će Ukrajini isporučiti tenkove Challenger 2 zajedno sa globalnim partnerskim zemljama, demonstrirajući snagu međunarodne podrške Ukrajini”, objavilo je ministarstvo na Tviteru 29. januara.

Sjedinjene Američke Države i Njemačka dogovorile su se prošle sedmice da pošalju tenkove Abrams i Leopard 2 u Ukrajinu, dok je Velika Britanija ranije u januaru rekla da će poslati 14 tenkova Challenger 2. Njemačka je takođe dozvolila drugim zemljama, poput Norveške i Poljske, da pošalju svoje tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

Poljska je rekla da će Ukrajini dostaviti još 60 tenkova, pored 14 tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 koje je već obećala.

Ukrajinske vlasti su u više navrata govorile da im je potrebno 300 tenkova, jer žele da protjeraju ruske snage sa svoje teritorije.

Ukrajina je izgubila više od polovine od svojih 850 tenkova tokom 11-mjesečnog rata, navodi Oryx, web stranica koja koristi alate otvorenog koda za brojanje uništene opreme.

Rusija ima mnogo više tenkova od Ukrajine, ali su njihovi modeli inferiorniji u nekim ključnim aspektima od zapadnih modela.

Očekuje se da će i Rusija i Ukrajina pokrenuti ofanzive u narednim sedmicama, a tenkovi bi trebali igrati vitalnu ulogu u tim bitkama, kažu stručnjaci.

U međuvremenu, borbe na liniji fronta i dalje su intenzivne, posebno u istočnoj oblasti Donjecka, sa velikim bitkama u toku za Vuhledar i Bahmut, grad koji je praktično uništen uzastopnim ruskim artiljerijskim bombardovanjem.

Šef regionalne vojne administracije Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je 29. januara da su četiri osobe poginule, a 17 ranjeno u ruskim napadima na Bahmut i Kostjantinovku prethodnog dana.

U južnoj provinciji Herson, vlasti su saopštile da su ruski napadi bili usmjereni na civilnu infrastrukturu u okrugu Berislav u protekla 24 sata, oštetivši nekoliko kuća i gospodarskih objekata. Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava.

Administrativni centar okruga, Berislav, i sela Mylove i Tyahynka takođe su pod napadom, rekao je načelnik okruga Volodimir Litvinov na Telegramu 29. januara.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:42h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:35h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:32h

Skip to content