Ukrajinska vojska: Borbe se već vode u Avdejevki; Moskva i Kijev razmijenili zarobljenike – 100 za 100

Radio Titograd

09.02.2024, 07:25h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Ruska vojska pojačava ofanzivu, borbe se već vode i u samoj Avdejevki, saopštava vojska Ukrajine. Nastavljeni su i ukrajinski napadi na Belgorodsku oblast, a ruska PVO je oborila 12 granata raketnih sistema “uragan” i “vilha”. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je general-pukovnika Oleksandra Sirskog, umjesto Valerija Zalužnog, za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Moskva i Kijev su razmijenili ratne zarobljenike – 100 za 100.

Sirski umjesto Zalužnog

Ukrajina je dobila novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga. Predsjednik Volodimir Zelenski je na tu funkciju imenovao general-pukovnika Oleksandra Sirskog umjesto Valerija Zalužnog.

Ukrajinski predsjednik se, smijenjenom Zalužnom, zahvalio na dvogodišnjem radu.

Nastavljeni sukobi na svim frontovima

Nastavljaju se sukobi na svim frontovima, a situacija je prema navodima Oružanih snaga Ukrajine veoma teška na istoku i jugu.

Ruske trupe su dva puta granatirale grad Avdejevku u Donjeckoj oblasti, pri čemu je jedna starija žena poginula, a kuće civila oštećene.

Borbe se u Avdejevki već vode i u urbanim sredinama. Oružane snage saopštavaju da su Rusi uspjeli da prodru u grad, da pojačavaju ofanzivna jurišna dejstva sa sjevernog i južnog krila.

Ukrajinske snage nastavljaju da napadaju Belgorodsku oblast. Ruska PVO oborila je 12 granata višecjevnih raketnih sistema “uragan” i “vilha”.

Istovremeno dok traje ratni sukob, Moskva i Kijev su razmijenili po sto ratnih zarobljenika uz humanitarno posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zelenski je naveo da su vraćeni ruski zarobljenici uglavnom učestvovali u odbrani Marijupolja.

Republikanci su u Američkom senatu blokirali 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Međutim, Senat će nastaviti razmatranje predloga zakona o pomoći.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content