Ukrajini od SAD 500.000 dolara iz zaplijenjenih ruskih sredstava; Rusi napali Kramatorsk

Radio Titograd

18.02.2024, 07:42h

2 min

Foto:Guliver

 

Moskva je saopštila da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je čestitao vojnicima. Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba rekao da je situacija s količinom i snabdijevanjem Ukrajine oružjem “loša”. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je NATO vojno jači od Rusije.

Regionalni zvaničnik: Dvije osobe ubijene u ruskom napadu na Kramatorsk

U ruskom udaru na Kramatorsk, u Donjeckoj oblasti, ubijene su dvije osobe, saopštio je šef vojne regionalne administracije Vadim Filaškin, prenosi Ukrinform.

Spasioci su pronašli dvije osobe pod ruševinama. Izvučeno je tijelo 23-godišnjaka, napisao je Filaškin na Telegramu.

Prema njegovim riječima, još 24 spasioca su kod škole u Slavjansku, koja je takođe bila na udaru ruskih snaga. Pretpostavlja se da je jedna osoba pod ruševinama.

Rusi preuzeli Avdejevku

Rat u Ukrajini ušao je u 725. dan. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Oružane snage Rusije u potpunosti preuzele kontrolu nad Avdejevkom, gradom u Donjeckoj oblasti. Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je vojsci na preuzimanju Avdejevke.

Ukrajinski brigadni general Aleksandar Tarnavski rekao je da su neki ukrajinski vojnici zarobljeni od strane Rusije tokom povlačenja iz Avdejevke.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdijevanjem Ukrajine oružjem “loša”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je NATO vojno jači od Rusije, kao i da je Sjevernoatlanska alijansa postala snažnija nego prije.

Sjedinjene Američke Države su prebacile skoro 500.000 dolara iz zaplijenjenih ruskih sredstava u Estoniju kako bi pomogle Ukrajini, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

“Riječ je o prvom ovakvom transferu sredstava iz Sjedinjenih Američkih Država stranom savezniku u cilju direktne pomoći Ukrajini. Zaplijenjena sredstva se prebacuju u Estoniju jer trenutne okolnosti ne dozvoljavjau da budu prenijeta direktno u Ukrajinu”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će Estonija koristiti ova sredstva za projekat koji se odnosi na popravku ukrajinskih sistema za distribuciju i prenos električne energije koji su oštećeni u udarima ruskih snaga.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content