Ukrajinci objavili: Napali smo Ruse na Zmijskom otoku

Radio Titograd

27.04.2022, 20:54h

< 1 min

Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnom moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. februara.

“Naše snage su napale neprijateljske položaje na Zmijskom otoku”, objavilo je Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Facebooku u utorak navečer.

Ustvrdili su da su pogodili “kontrolnu tačku” i uništili protuzračni sistem, te da se “ruski gubici utvrđuju”.

Rusija nije potvrdila napad na otok koji je zauzela nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. februara, prenosi Hina.

Taj otok u Crnom moru postao je u Ukrajini simbol nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana sukoba ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi, s koje su pozvani da se predaju: “Idi k vragu, ruski ratni brodu!”

Nedugo nakon tog razgovora brod je raketirao otok, a ukrajinski vojnici su zarobljeni. Poslije su oslobođeni u razmjeni zarobljenika.

Snimka tog razgovora bila je lajtmotiv ukrajinskog otpora, a psovka graničara čak se pojavljivala na transparentima na protestima podrške u inostranstvu i na ukrajinskim poštanskim markama.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content