Ukrajina: Više napada na Hersonsku oblast; Moskva: Napad na Lisičansk dokaz zločinačke prirode Kijeva

Radio Titograd

04.02.2024, 08:25h

2 min

Izvor:Guliver

 

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju pekare u Lisičansku (Luganska Narodna Republika) porastao je na 28, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. Moskva je istakla da je napad na civile u Lisičansku dodatni dokaz zločinačke prirode Kijeva. Komandant ukrajinske kopnene vojske Aleksandar Sirski navodi da se vode teške borbe oko Kupjanska. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je važno učiniti sve da se pobijedi Rusiju.

Zaharova: Udar na Lisičansk je zahvalnost Kijeva za finansijsku pomoć EU

Napad ukrajinskih oružanih snaga na Lisičansk predstavlja zahvalnost kijevskih ekstremista Evropskoj uniji na velikodušnoj finansijskoj podršci, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Još jedan teroristički napad je zahvalnost kijevskih ekstremista za velikodušnu finansijsku podršku zemalja Evropske unije”, navela je Zaharova u saopštenju, a prenosi TAS.

Kijev: Više napada na Hersonsku oblast

Ruske trupe su 37 puta granatirale Hersonsku oblast tokom prethodnog dana, ispalivši 92 granate, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Hersona Oleksandar Prokudin, a prenosi Ukrinform.

Navodi se da su pogođena stambena naselja, a da za sada nema izveštaja o povrijeđenima.

Moskva: Broj žrtava ukrajinskog udara u Lisičansku povećan na 28

Broj žrtava ukrajinskih udara u kojima je pogođena pekara u Lisičansku (Luganska Narodna Republika) povećan je na 28, a među njima je jedno dijete, saopštila je administracija prvog čovjeka Luganske Narodne Republike (LNR) Leonida Pasečnika.

Navedeno je da je 10 osoba povrijeđeno, prenosi RIA.

Prethodno je saopšteno da je u napadu poginulo 20 ljudi, a da bi pod ruševinama moglo biti oko 40 ljudi.

Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta LNR, napad je izveden “HIMARS MLRS” raketama.

Lisičansk se nalazi u Luganskoj oblasti, pored linije fronta, a ruske trupe preuzele su kontrolu nad gradom u ljeto 2022. godine.

Šta se dešavalo juče

U Ukrajinskom granatiranju pekare, dvospratnice u Lisičansku (Luganska Narodna Republika), poginulo je 28 ljudi, dok je na desetine ranjeno, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta, udar je izveden višecjevnim lanserom raketa “MLRS HIMARS”.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je naglasilo da je napad ukrajinskih oružanih snaga na civile u Lisičansku dodatni dokaz da kijevski režim ima zločinačku prirodu.

Istovremeno, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ističe da je važno održati konsolidaciju slobodnog svijeta i učiniti sve da Ukrajina može da pobijedi Rusiju.

Prethodnog dana, ruska protivvazdušna odbrana uništila je dronove iznad Brjanske, Belgorodske, Volgogradske i Rostovske oblasti.

Teške borbe vode se u svim sektorima Kupjanskog fronta, dok ruske snage sprovode jurišne operacije visokog intenziteta i stalno povlače rezerve, saopštio je komandant ukrajinske kopnene vojske Aleksandar Sirski.

Rojters prenosi iz dobro obavještenih izvora da je ukrajinska vlada obavijestila Bijelu kuću da planira da smijeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Zalužnog.

Kijev je dobio novu vojnu pomoć od Estonije u kojoj su i protivtenkovske rakete “džavelin”, potvrdilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

U rafineriji nafte Volgograd na jugu Rusije ugašen je požar nakon ukrajinskog napada dronom. Vlasnik, Lukoil je saopštio da rafinerija normalno radi.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Skip to content