Ukrajina ulaže u PVO i dronove; Rusija tvrdi da napreduje u Donjeckoj oblasti

Radio Titograd

15.02.2024, 07:17h

< 1 min

Foto:Guliver

 

U napadu Rusije na Donjecku i Harkovsku oblast poginulo je najmanje pet osoba, a ranjeno 20, saopštile su lokalne vlasti. Kijev tvrdi da je ruski brod “Cezar Kunikov” potonuo nakon što je pogođen, dok Moskva, za sada, odbija da komentariše događaj i tvrdi da je zauzela povoljnije položaje na Donjeckom pravcu. Ukrajinski ministar odbrane najavio ulaganje u PVO, dronove i tehnologiju. Ministri odbrane NATO-a u Briselu će razgovarati o pomoći Ukrajini.

Nastavljaju se borbe

Nastavljaju se borbe širom fronta u Ukrajini. U ruskom granatiranju Selidova u Donjeckoj oblasti tokom prethodnog dana poginule su tri osobe, a 12 ih je ranjeno, dok su dvije osobe stradale tokom ruskog udara u Harkovskoj oblasti, a osmoro ih je ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Zvanični Kijev je saopštio da je ukrajinska vojska pogodila veliki ruski amfibijski brod “Cezar Kunikov” nakon čega je potonuo. Moskva je, za sada, odbila da komentariše događaj.

Ujedno, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov naveo je prioritete Kijeva u vojnoj industriji – povećanje proizvodnje za PVO sisteme, nabavka dronova i razvoj tehnologije.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska zauzela povoljnije pozicije na Donjeckom pravcu i odbila šest napada Vojske Ukrajine u istom području.

Ministri odbrane NATO-a u Briselu

Dok traju borbe, Ministri odbrane NATO-a sastaće se u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Na dnevnom redu je i podrška Ukrajini, a generalni sekretar Jens Stoltenberg je naglasio da su uz pomoć Alijanse “hrabri Ukrajinci ponovo zauzeli polovinu teritorije koju je Rusija osvojila, otvorili koridor u Crnom moru i nanijeli velike gubitke ruskim snagama”.

Pomoć Kijevu je obećao i šef Pentagona Lojd Ostin. Poručio je da Vašington neće odustati od podrške Ukrajini ni kratkoročno, ni dugoročno.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content