Ukrajina: Slabe ruski napadi na Avdejevku; Jelen: Kijev ostaje prioritet Vašingtonu i Evropi

Radio Titograd

17.10.2023, 07:24h

2 min

Foto:Guliver

Ukrajinski zvaničnici tvrde da slabe ruski napadi na Avdejevku, strateški važan grad na istoku zemlje. Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštava da Kijev ostaje glavni prioritet Vašingtonu i Evropi. Sa druge strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da ukrajinska kontraofanziva nije postigla nikakve rezultate.

Najmanje dva ruska broda su u pet navrata saobraćala između Sjeverne Koreje i Rusije, od sredine avgusta, a postoji mogućnost da je riječ o transferu oružja, prenio je Vašington post, pozivajući se na satelitske snimke.

Na osnovu analize Royal United Services Institute (RUSI), istraživačkog centra sa sjedištem u Londonu, brodovi su putovali između sjevernokorejske luke Najin i luke Dunej na dalekom istoku Rusije između sredine avgusta i sredine oktobra.

Analiza je uslijedila nakon što je američka vlada objavila u petak da je Sjeverna Koreja isporučila više od 1.000 vojnih kontejneraopreme i municije u Rusiju posljednjih nedjelja za rat u Ukrajini, ukazujući na jačanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Prema pisanju medija, očigledni transferi su počeli oko tri nedjelje nakon posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu i sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom i oko mjesec dana nakon razgovora Kima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni u Rusiji, 13. septembra.

Bijela kuća je u saopštenju navela da je primećeno samo jedno plovilo pod ruskom zastavom, ”MV Angara”, koje je uključeno u transfer oružja između 7. septembra i 1. oktobra.

Međutim, prema pisanju Vašington posta, brod “MV Marija” je takođe uočen na satelitskim snimcima.

Iako je nemoguće provjeriti šta su brodovi prevozili, snimci iz satelita pokazali su da su brodovi povezani sa ruskom vojnom logističkom mrežom, što sugeriše da je u pitanju prevoz vojne opreme, smatraju analitičari instituta RUSI.

Neposredno prije početka plovidbe, dva broda su isključila sisteme za automatsku identifikaciju kako bi sakrila svoje kretanje, navodi Vašington post, pozivajući se na podatke Marine Traffic – provajdera pomorske analitike, koji u realnom vremenu pruža informacije o kretanju brodova i njihovoj trenutnoj lokaciji u lukama.

Seul i Vašington su saopštili da bi svaki transfer oružja između Sjeverne Koreje i Rusije predstavljao višestruko kršenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i prijetnju globalnom miru.

Moskva cijeni uravnotežen stav Pekinga o ukrajinskoj krizi jer je Kina svjesna pravog uzroka ove situacije i nastoji da je riješi, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

“Peking razumije prave uzroke trenutne situacije i iskreno nastoji da pronađe neke načine za rješavanje ovog sukoba. Inicijativa Kine u vezi sa ovim pitanjem je svima dobro poznata”, rekao je Ušakov na konferenciji za novinare uoči posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini, prenosi Tas.

Ušakov je ranije tokom dana rekao da će predsjednik Putin razgovarati sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama foruma ”Pojas i put”.

Predstavnik Kremlja je rekao da će se razgovori odvijati u dvije runde – prvo u okviru delegacijama, a zatim u formatu “jedan na jedan”.

Predsedničku administraciju će predstavljati Ušakov, portparol predsjednika Dmitrij Peskov i pomoćnik predsjednika Maksim Oreškin, koji će prisustvovati razgovorima delegacija dvjie zemlje.

Ušakov je podsjetio da će predstojeći razgovori predstavljati drugi lični susret Putina i Sija ove godine.

Kineski predsjednik je u martu boravio u državnoj posjeti Rusiji. Prije toga, ruski lider je posjetio Peking u februaru 2022. godine, kako bi prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Kini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaće se u sredu sa kineskim kolegom Si Đinpingom u Pekingu, potvrdio je Kremlj.

Biće to prvo putovanje ruskog predsjednika van bivšeg Sovjetskog Saveza, otkako je međunarodni krivični sud u martu izdao potjernicu za njim zbog deportacije djece iz Ukrajine.

Najviši ruski diplomata Sergej Lavrov doputovao je u ponedjeljak u Peking.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

17.11.2023. u 20:40h

17.11.2023. u 20:40h

Skip to content