Ukrajina se sprema za teške borbe u Harkovu; Njemačka: Poslati oružje velikog dometa Kijevu

Radio Titograd

18.05.2024, 07:33h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski upozorio je na predstojeće “teške borbe” u Harkovskoj oblasti. Njemačka je pozvala na slanje oružja velikog dometa Kijevu zbog “dramatične” situacije u tom regionu. Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da moskovske snage u tom području stvaraju tampon-zonu za zaštitu ruskih pograničnih regiona, kao i da im zasad nije cilj zauzimanje Harkova.

Žestoke borne u Harkovskoj oblasti

Žestoke borbe vode se na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti. Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da se spremaju za “teške” borbe u toj oblasti, kao i da je to područje sukoba prošireno za oko sedamdeset kilometara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u međuvremenu, izjavio je da se situacija stabilizovala u Harkovu, ali da su ruske snage napredovale po dubini deset kilometara u tom regionu.

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok, istovremeno, upozorila je da je Kijevu za borbu potrebno više oružja velikog dometa, jer je dramatična situacija na bojnom polju u istočnom dijelu Ukrajina.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su za nedjelju dana ruske snage preuzele kontrolu nad 12 naselja u regionu Harkova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, međutim, istakao je da moskovske snage stvaraju tampon-zonu za zaštitu ruskih pograničnih regiona, ali da trenutno nema planova za zauzimanje Harkova.

Za to vrijeme, Mađarska je uložila veto u Savjetu Evrope na rezoluciju kojom se za jedini predlog za mir u Ukrajini priznaje plan predsjednika te države Volodimira Zelenskog.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 19:18h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 16:16h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Skip to content