Ukrajina: Ruska vojska krala po nuklearki u Černobilju i oštetila kompjutere

Radio Titograd

04.06.2022, 10:54h

< 1 min

Foto:N1

Direktor za informisanje Černobila Vitalij Medved rekao je da nuklearna oprema nije oštećena i da je „što se tiče radijacione bezbjednosti sve u redu“.

Gubici izazvani ruskom okupacijom, koja je sada okončana, procjenjuju se na više od 1,6 milijardi grivna (44 miliona funti; 54 miliona dolara).

Eksplozija reaktora u Černobilju proširila je zračenje širom Evrope 1986.

Postavljeno postrojenje, sjeverno od Kijeva, nalazi se u blizini bjeloruske granice i brzo su ga zauzele ruske trupe nakon njihove invazije 24. februara.

Ruske snage su kontrolisale fabriku pet nedjelja prije nego što su se povukle 31. marta.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) upravo je završio posjetu Černobilju i okolnoj zoni isključenja od 2.700 kvadratnih kilometara (1.040 kvadratnih milja).

U saopštenju IAEA se navodi da su “pružili podršku svojim ukrajinskim kolegama u zaštiti od zračenja, bezbjednosti upravljanja otpadom i nuklearnoj bezbjednosti”.

Ukrajinska nuklearna inspekcija potvrdila je BBC-ju da je nivo radijacije u Černobilju trenutno bezbjedan.

U zoni isključenja, međutim, postoje neke žarišta radijacije za koje černobiljski menadžeri okrivljuju rusku vojnu aktivnost – njihove trupe su, kako se navodi, kopale rovove, a vozila dizala prašinu. Jevhen Kramarenko, šef agencije za zonu isključenja, rekao je da je hiljade ruskih vozila, uključujući tenkove, prošlo kroz zonu. On je rekao da je tada Rusija stacionirala više od 1.000 vojnika u Černobilju.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content