Ukrajina povlači dio trupa iz Avdijevke; U napadu na Belgorod pogođene i stambene zgrade i stadion

Radio Titograd

16.02.2024, 07:15h

2 min

Foto:Guliver

 

Više povrijeđenih u ruskim napadima širom Ukrajine tokom prethodnog dana, saopštile su lokalne vlasti. Napadnuti i Kijev i Lavov, na zapadu zemlje. U ukrajinskom udaru na Belgorod u Rusiji poginulo je šest osoba, a uništeno nekoliko stambenih naselja i tržni centar, tvrdi Moskva. NATO je najavio značajnu podršku Ukrajini, a predsjednik Rusije Vladimir Putin borbu protiv “nacista na vlasti u Kijevu”.

Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu

Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu. Lokalne vlasti su širom zemlje prijavile napade tokom prethodnog dana, a granatirane su Harkovska, Kijevska, Sumska oblast, ali i grad Lavov, na zapadu Ukrajine.

Ukrajina u pojedinim oblastima grada Avdijevke, u Donjeckoj oblasti, povlači trupe na “povoljnije položaje”, dok na drugim mjestima pokušava da istisne ruske trupe.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije saopštilo je da u napadu ukrajinskih oružanih snaga na Belgorod poginulo šest osoba, među kojima i jedno dijete, a da je ranjeno najmanje 17 ljudi. Pored napada na tržni centar, oštećena su stambena naselja, a jedna raketa je pala i na stadion u Belgorodu.

Ministarstvo odbrane Rusije naknadno je izvijestilo da je iznad Belgorodske oblasti oboreno još 14 raketa ispaljenih iz ukrajinskog raketnog sistema “RM-70 – vampir”, a da je oboren i “MiG-29” Oružanih snaga Ukrajine u blizini grada Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Podrška Ukrajini

Dok traju borbe, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nakon sastanka u Briselu da su se ministri članica dogovorili da ojačaju odbranu i način odvraćanja, kao i da svi moraju da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Ubrzo je stigao i odgovor Kijeva, a ministar odbrane Rustem Umerov kaže da je ukrajinska vojska spremna na veću saradnju sa Zapadom u oblasti vojne industrije i proizvodnje.

Dalje od belgijske prestonice, u obilasku fabrike teške industrije u Uralu, predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da neće biti saosjećanja za “naciste na vlasti u Ukrajini koji su na vlast došli uz pomoć Sjedinjenih Država”.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content