Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava Crnu Goru

Radio Titograd

25.09.2023, 19:22h

< 1 min

Foto: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je britanskog ministra za Evropu Lea Dokertija. Milatović je, kako je saopšteno, pozdravio odlične i savezničke odnose između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, koji se produbljuju kroz redovan politički dijalog, uključujući i aktuelnu posjetu ministra Dokertija Crnoj Gori.

“Milatović je upoznao sagovornika sa tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore kojima je snažno posvećen: jačanjem kredibiliteta članstva u NATO, ubrzanjem evropskih integracija i jačanjem dobrosusjedskih odnosa. Imajući u vidu da je Crna Gora NATO članica od 2017. godine, u fokusu je ispunjavanje uslova za ubrzanje integracionog puta ka članstvu u EU”, navodi se u saopštenju.

Milatović je, dodaju, istakao uvjerenje da će Crna Gora, kroz sprovođenje neophodnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, ostvariti ovaj cilj. Ocijenio da bi na taj način Crna Gora predstavljala primjer uspješne priče u regionu Zapadnog Balkana, ali i da bi pozitivne i motivišuće implikacije bile šire od regionalnog konteksta.

“Dokerti je izrazio zadovoljstvo svojom prvom zvaničnom posjetom Crnoj Gori. Istakao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo veoma zainteresovano za region Zapadnog Balkana, te da snažno podržava demokratske reforme i razvojnu perspektivu kako Crne Gore, tako i cjelokupnog regiona”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je pozdravio posvećenost Milatovića definisanim vanjskopolitičkim prioritetima, uz nadu da će Crna Gora uspješno nastaviti svoj put ka njihovoj implementaciji.

Tokom sastanka je zajednički naglašeno da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo kontinuirano produbljuju saradnju, posebno u oblasti odbrane kao NATO partneri, a razgovarano je i o mogućnostima za dalje jačanje bilateralne saradnje dvije zemlje, posebno u sferi ekonomije.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:01h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Skip to content