Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje novi vid podrške kako bi uvećali i britanski izvoz i investicije na Zapadnom Balkanu

Radio Titograd

27.02.2024, 12:13h

2 min

Foto:Britanska ambasada Podgorica

 

  • Ujedinjeno Kraljevstvo će povećati britanski izvoz i investicije na Zapadnom Balkanu sa do 15,75 milijardi funti namijenjenim finansiranjem izvoza;
  • Uz tu podršku najavljeno je i 10 miliona funti za ubrzanje zelene tranzicije regiona;
  • Ta udružena podrška znači jačanje prosperiteta i više radnih mjesta kako u regionu, tako i u UK.

 

Na Investicionom samitu za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj koji se održao juče (u ponedeljak, 26. februara) u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.

 

Britanski ministar za bezbjednost, Tom Tugendhat je na samitu na kojem su učestvovali predsjednici Vlada Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije i biznis zajednice iz UK istakao potencijalne poslovne prilike u regionu. Vrijednost trgovine između UK i regiona Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini, te ista nastavlja da raste.

 

S obzirom na to da region teži dekarbonizaciji, UK će osigurati dodatnih 4,2 miliona funti kako bi se ubrzala tranzicija sa uglja i razvila vjetroenergija, te time pružila podrška zemljama regiona da okončaju svoju zavisnost od ruskog snabdijevanja energentima, što je dodatak na 1,1 milion funti obezbjeđenih prošle godine za energetsku sigurnost putem partnera poput Svjetske banke.

 

Britanska Vlada će nastaviti da podržava podsticanje ulaganja u Zapadni Balkan sa do 15,75 milijardi funti dostupnim za povećanje britanskog izvoza putem UK Export Finance, britanske kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama da bezbjednije trguju u inostranstvu. Ova finansijska podrška već ima vidljivu korist u regionu, poput 363 miliona funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara. Ujedinjeno Kraljevstvo je, takođe, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 miliona funti sredstava, putem Svjetske banke. To obuhvata finansiranje sprovođenja dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korištenja uglja, sa osvrtom na obnovljive, biomasu i solarne izvore, te procjene uticaja na tržište rada.

 

UK će, takođe, povećati programska sredstva podrške za 10 miliona funti sljedeće finansijske godine kako bi se dalje ojačali prosperitet i sigurnost regiona – od podrške otporu malignim aktivnostima, uplitanjima i sajber napadima, do ekonomskog razvoja i saradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i teškog organizovanog kriminala.

 

Tokom samita, ministar bezbjednosti Tom Tugendhat je rekao: „Današnji samit i najave dodatnog finansiranja su pokazatelji i kontinuirane britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu i prilika su za povećanje prosperiteta i broja radnih mjesta kako u UK, tako i u regionu.”

 

Ovim intenziviranjem investicija, UK će povećati izvore prihoda građana širom Zapadnog Balkana, pružajući dugoročno rješenje za problem ilegalnih migracija paralelno sa napretkom koji Vlada UK ostvaruje u sprječavanju krijumičarenja ljudi.

 

Na marginama samita, britanski ministar bezbjednosti razgovarao je sa premijerima Srbije i Kosova, a u razgovoru sa premijerom Crne Gore, Milojkom Spajićem, ponovio je britansku podršku težnjama Crne Gore inkluzivnoj demokratiji sa snažnijom vladavinom prava.

 

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:54h

14.03.2024. u 16:39h

14.03.2024. u 16:39h

Skip to content