Uhapšena direktorica ASK-a Jelena Perović

Radio Titograd

17.04.2024, 14:04h

< 1 min

Foto:RTCG

 

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres. Oko 13. 30 časova policajaci su uhapsili Jelenu Perović, direktoricu ASK-a.

Nakon što je izvršen pretres prostorija Agencije, Perovićeva je u pratnji policijskih službenika ispraćena do policijskog automobila. Lisice koje su joj stavljene na ruke prekrila je kaputom.

U međuvremenu službenici SPO izašli su sa Perovićevom i njenim advokatom Nikolom Martinovićem iz zgrade ASK-a kako bi pretresli njen službeni automobil. Nakon pretresa, vratili su se u službene prostorije Agencije.

Više detalja za sada nije poznato. Očekuje se zvanično saopštenje.

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema prvom nalazu, dirketorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika – 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura.

Dodatnih više od 8.700 eura inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content