Udruženje Roditelji: Zašto preko leđa naše djece?

Radio Titograd

16.02.2024, 18:41h

2 min

Roditelji širom Crne Gore pozivaju Sindikat prosvjete i Vladu Crne Gore, povodom odluke o štrajku u obrazovnim ustanovama od ponedjeljka, da nam objasne zašto svaki problem u obrazovanju mora da se rješava preko leđa naše djece, poručuju iz Udruženja “Roditelji”.

Udruženje, kako je navedeno u saopštenju za medije, želi da prenese poruku i rekacije roditelja koji su im se obratili i koje su “isključivo negativne” jer smatraju da se radi o, kažu, “drastičnoj mjeri koja će samo i jedino uticati na našu djecu, a ne na Vladu, ministarstva i Sindikat”.

“Roditelji su ogorčeni su jer se, ko zna koji put, osjećaju iznevjereno, tj. ovaj potez tumače kao prepucavanje između Sindikata i Vlade u toku kojeg se ne misli na đake koji su izgubili zabrinjavajuće puno u obrazovnom procesu proteklih godina. Pozivaju nas da organizujemo proteste i da se jasno ukaže i Sindikatu i Vladi da je štrajk neprihvatljiv, ali i da prenesemo njihovu poruku da neće slati djecu subotama u školu. Pitaju ko je to odlučio da se subotom nadoknađuje gradivo izgubljeno zbog štrajka”, naveli su iz udruženja.

Dodatno ih je, kažu, iziritirala izjava da “nije smak svijeta da se ide subotama u školu”.

“I traže da javno pozovemo roditelje da to ignorišu. Nije im jasno ni što da očekuju od ponedjeljka – ko ima, a ko nema časove, hoće li djeca ići na prvi, pa na peti čas. Kako će da izađu sa posla u 13:30 h, da bi došli za dijete koje je u vrtiću, i da li će im to poslodavci dozvoliti. Mi se pitamo gdje je ovdje Vlada? Zašto se niko od njih ne oglašava. Ovo su važne i najvažnije teme kojima su morali da se posvete maksimalno”, dodaju iz Udruženja “Roditelji”.

Nema dileme, prema njihovim riječima, da li treba povećavati plate prosvjetnim radnicima i unapređivati zajedno sa njima njihov status u društvu.

“Dileme nema ni u tome da odbijanje rada sa djecom ne treba da bude jedini način zalaganja za bolje uslove rada. Dileme nema ni u tome da Vlada ne smije da ignoriše zahtjeve prosvjetnih radnika i posveti se pregovaranju sa njima do pronalaska rješenja. Nema niko vajde od prepucavanja i nadgornjavanja, a naša djeca najmanje. Zato ih pozivamo, i jedne i druge, da prestanu to da rade i nađu način da se dogovore”, zaključuju iz Udruženja “Roditelji”.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content