Ubrzajte metabolizam uz pomoć ovih namirnica

Radio Titograd

02.06.2024, 06:06h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Složeni ugljeni hidrati, koji se često nalaze u integralnim žitaricama, mahunarkama, povrću i voću, važan su dio uravnotežene ishrane.

Za razliku od jednostavnih ugljenih hidrata, koji se brzo vare i mogu izazvati skokove šećera u krvi, složenim ugljenim hidratima je potrebno duže da se razgrade, obezbeđujući dugotrajnije oslobađanje energije.

Kako starimo, naš metabolizam se prirodno usporava, što otežava održavanje zdrave težine i niži nivo energije. Međutim, nutricionista Varsha Khatri izdvojio je dvije namirnice koje, kako starimo, treba da jedemo svaki dan. Glavni razlog je, ističe, što ubrzavaju metabolizam.

Koju hranu treba da jedemo svaki dan?

Kao namirnice koje bi svakodnevno trebalo da se nađu na našem jelovniku, nutricionista je izdvojila slatki krompir i kinou.

“Kinoa i slatki krompir su sjajni primjeri složenih ugljenih hidrata koji mogu da utiču na vaš metabolizam, posebno kako starite. Kinoa je žitarica bogata hranljivim materijama i bogata proteinima i vlaknima, a slatki krompir je bogat dijetalnim vlaknima i prepun esencijalnih vitamina i minerali”, ističe Khatri.

Dodaje da kinoa “svojim termičkim dejstvom promoviše produženo oslobađanje energije i ubrzava metabolizam. S druge strane, visok sadržaj vlakana u slatkom krompiru pomaže varenju i stabilizuje nivo šećera u krvi, sprečavajući pad energije i prejedanje”.

Metabolizam se usporava sa godinama iz raznih razloga, ističe nutricionista.

“Različiti razlozi, kao što su smanjena mišićna masa i hormonske promjene, usporavaju metabolizam tela sa godinama. Međutim, ovo usporavanje se može suprotstaviti konzumiranjem složenih ugljenih hidrata kao što su kinoa i slatki krompir. Ove namirnice obezbjeđuju stalan dotok glukoze u krvotok i na taj način spriječite skokove ili padove šećera koji mogu da naškode vašem metabolizmu”, zaključuje ona, prenosi She Finds.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

06:16h

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Skip to content