U zgradi Predsjednika održana prezentacija Nacrta Prostornog plana Crne Gore

Radio Titograd

31.10.2023, 13:58h

2 min

Foto:CDM

U zgradi Predsjednika Crne Gore održana je prezentacija Nacrta Prostornog plana Crne Gore na kojoj je ukazano na značaj Prostornog plana Crne Gore kao strateške platforme korišćenja, organizacije, uređenja i zaštite prostora.

Ovom prilikom, kako je saopšteno uz Službe za informisanje Predsjednika, predstavljeni su ključni strateški ciljevi koji se odnose na ekonomski i društveni razvoj Crne Gore, urbani i ruralni razvoj, razvoj infrastrukture i zaštitu prostora.

“Prezentovani su ključni sektorski planski ciljevi koji su predloženi u Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Akcenat je stavljen na sektore: saobraćaj, energetika, turizam i ukupan privredni razvoj. Takođe, bilo je riječi i o ključnim problemima koji su evidentirani u svim sektorima, ciljevima budućeg razvoja i prioritetima razvoja u pojedinim oblastima”, naveli su iz Službe.

Navodi se da najviše poteškoća u pripremi Nacrta plana bilo je u oblasti saobraćaja, zbog određenih dilema u vezi brze saobraćajnice u Primorskom regionu.

“Nacrtom je predložen koridor brze saobraćajnice, a tehničko rješenje mora biti predmet izrade projektne dokumentacije i odgovarajuće studije. (HIA studija). Prezentirana je postojeća i planirana saobraćajna infrastruktura – drumski, željeznički, vazdušni i vodni saobraćaj. Najviše riječi je bilo o energetici, potrebi za sigurno snabdijevanje energijom, energetskoj nezavisnosti u budućnosti, energetskoj efikasnosti u svim sektorima, mrežnoj infrastrukturi i obnovljivim izvorima energije”, stoji u saopštenju.

Iz Službe su naveli da posebno je naglašena potreba da se nakon održavanja Javne rasprave, pripreme Predloga plana i usvajanja na Skupštini Crne Gore, prati realizacija plana sa nivoa države i svih njenih institucija.

“Na prezentaciji je bilo riječi i o potrebi dinamičnijeg razvoja Crne Gore u svim oblastima u cilju ukupnog ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda stanovništva, uspostavljanju čvrstog sistema prostornog i urbanističkog planiranja, rješavanju problema preizgrađenosti prostora, zaustavljanju neracionalne stanogradnje, racionalnom planiranju turističkih zona i kapaciteta i rješavanju problema nelegalne izgradnje”, dodaju iz Službe.

Prezentaciji su pored predstavnika Kabineta Predsjednika Crne Gore prisustvovali članovi stručnog tima  dr Zoran Miljanić, mr Matko Marohnič, dr Biljana Ivanović, dr Mijat Jocović i rukovodilac tima mr Svetlana Jovanović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content