U TELEFONSKIM RAZGOVORIMA: Putin pozvao predsjednike Tadžikistana i Kirgizije da izbjegnu novu eskalaciju

Radio Titograd

18.09.2022, 21:40h

< 1 min

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas u odvojenim telefonskim razgovorima predsjednike Kirgizije i Tadžikistana da smire tenzije poslije novog rasplamsavanja sukoba između dvije zemlje.

“Vladimir Putin je pozvao strane da spriječe novu eskalaciju i da preduzmu mjere da srede situaciju što je prije moguće i to isključivo mirnim i političko-diplomatskim putem”, rekao je Putin prema saopštenju Kremlja.

Putin je razgovarao sa predsjednikom Kirgizije Sadirom Žaparovim i Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, zemljama gdje Moskva istorijski igra ulogu arbitra.

Kirgizija i Tadžikistan su se juče uzajamno optuživale za nova kršenja primirja koje je u petak uveče stupilo na snagu poslije oružanih sukoba na više tački na njihovoj granici. Borbe su izbile u četvrtak duž granice kada su kirgiske i tadžikistanske snage razmijenile vatru poslije graničnog spora.

Kirgizija je saopštila danas da je 36 njenih građana poginulo ove nedjelje u pograničnim sukobima sa Tadžikistanom, čime je za 12 povećala prethodni bilans od 24 u regionu Batken, na jugoistoku Kirgizije na granici s Tadžikistanom.

Danas izgleda da se situacija stabilizovala.

Državni komitet za nacionalnu bezbjednost Kirgizije saopštio je danas da je u 14.00 po lokalnom vremenu situacija na granici mirna sa tendencijom ka stabilizaciji.

“Na liniji fronta nije bilo nikakvog pokušaja eskalacije ili pucanja. Strane se drže dogovora o prekidu vatre i povlačenju trupa, rad na tome se nastavlja, naveo je taj izvor.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče je pozvao zvaničnike dvije zemlje telefonom i založio se za dijalog koji bi vodio do trajnog primirja.

Podijeli na:

Video hit dana,

19:10h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:56h

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top1,

19:07h

Skip to content