U Sjevernom moru: Rusija rasporedila brodove s nuklearnim oružjem prvi put nakon 30 godina

Radio Titograd

14.02.2023, 19:32h

< 1 min

Rusija je počela raspoređivati ​​taktičke brodove s nuklearnim oružjem u Baltičkom moru prvi put u posljednjih 30 godina, objavila je Norveška obavještajna služba u svom godišnjem izvještaju.

“Ključni dio nuklearnog potencijala nalazi se na podmornicama i brodovima Sjeverne flote”, istaknuo je u izvještaju norveške obavještajne službe

Ratni brodovi Sjeverne flote redovnu su izlazili na more s nuklearnim oružjem tokom ere Hladnog rata, ali ovo je prvi put da je moderna Ruska Federacija učinila isto, dodaje se u izvještaju.

Iako Rusija također ima podmorničke sposobnosti, protusatelitsko oružje i kibernetičke sposobnosti koje bi mogle ugroziti Norvešku i vojni savez NATO-a, taktičko nuklearno oružje je “posebno ozbiljna prijetnja u nekoliko operativnih scenarija u koje bi zemlje NATO-a mogle biti uključene”, dodaje se u izvještaju.

Norveška obavještajna služba također je napomenula da se ne može isključiti eskalacija lokaliziranog rata u širi sukob koji uključuje Sjedinjene Države, NATO i Norvešku.

Agencija je ocijenila da će Rusija nastaviti održavati, modernizirati i razvijati svoj nuklearni arsenal, ali da se u nadolazećim godinama ne očekuju značajnije promjene u ruskoj nuklearnoj doktrini.

Izvor:Klix.ba

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content