U ratu Izraela i Hamasa ubijena 34 novinara

Radio Titograd

01.11.2023, 23:41h

< 1 min

U ratu između Izraela i Hamasa ubijena su 34 novinara, saopštili su iz Reportera bez granica (RSF), optužujući obje strane za moguće ratne zločine.

Organizacija je pozvala tužioce Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraže te smrtne slučajeve.

RSF su, kako su naveli, već su podnijeli pritužbu u vezi osam palestinskih novinara za koje kažu da su ubijeni u izraelskom bombardovanju civilnih područja u Pojasu Gaze i izraelskog novinara ubijenog tokom napada Hamasa na jugu Izraela.

Kako prenosi Slobodna Evropa, generalni direktor RSF Kristof Deluar naveo je da obim, ozbiljnost i ponavljajuća priroda međunarodnih zločina usmjerenih na novinare, posebno u Gazi, zahtijevaju prioritetnu istragu tužioca MKS-a.

Ovo je treća takva prijava koju je grupa podnijela od 2018. godine u kojoj se navode ratni zločini protiv palestinskih novinara u Gazi.

Izrael kaže da čini sve da izbjegne ubijanje civila i optužuje Hamas da ih dovodi u opasnost djelovanjem u stambenim područjima.

U najnovijoj pritužbi se pominje i “namjerno, potpuno ili djelimično, uništavanje prostorija više od 50 medija u Gazi” otkako je Izrael objavio rat Hamasu napada te militantne grupe 7. oktobra, navodi organizacija.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content