U Puli se ipak neće održati koncert narodnjačke muzike

Radio Titograd

13.03.2023, 22:15h

2 min

Koncert narodnjačke muzike kojeg su organizatori najavili za 25. mart u pulskom Domu Sportova, a pulski gradonačelnik Filip Zoričić nije dopustio korištenje tog gradskog prostora, ipak se neće održati, odlučio je to Trgovački sud u Pazinu, odnosno sudija Damir Rabar.

Naime, organizator narodnjačkog koncerta, odnosno agencija Hiljadarka, podnijela je tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravnika dvorane, u kojoj su trebali da nastupe Duško Kuliš i prijatelji – Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović. Organizatori kao nadoknadu za finansijsku štetu tražili su privremenu mjeru, kojom bi se omogućilo održavanje koncerta 25. marta te su najavili da bi u tom slučaju odustali od daljnjih postupaka.

Međutim, Trgovački sud u Pazinu je utvrdio kako u konkretnom slučaju nijesu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta. Postoji mogućnost da će organizator ići dalje s tužbom, ali ovaj put za naknadu štete.

U ovom slučaju, kako se navodi u obrazloženju odluke, Trgovački sud u svom odlučivanju nije uzimao u obzir muzički žanr, već se radi o primjeni prava gdje, u ovom konkretnom slučaju, nisu postignute pretpostavke za prihvatanje privremene mjere koju je tražio organizator koncerta.

“Odluka je zakonita i pravična. Prihvaćeni su svi argumenti, a ne lični stav i animozitet pulskog gradonačelnika, kako se nastojalo prikazati. Mi smo legalisti, a ukoliko organizator koncerta bude istrajao u naknadi štete, smatram da je naša pozicija još snažnija i povoljnija u prozvanom kontekstu, izjavio je za Hinu advokat  Krešimir Škarica, zastupnik Pula Sporta, gradskog preduzeća Pula Sport, vlasnika dvorane.

Advokat i zastupnik organizatora, agencije Hiljadarka Srđan Simić, rekao kako nije zadovoljan odlukom, koja je nepravosnažna, ali kako se neće žaliti na tu odluku.

“Na tu odluku nećemo se žaliti prvenstveno zbog toga što smatramo da nema smisla, te da viši sud neće do 25. marta, kada se koncert trebao održati, uspjeti da donese odluku. Sada ćemo u ovom postupku istaći službeni zahtjev za naknadu štete”, izjavio je Hini, Simić.

Inače, pulski gradonačelnik Zoričić ranije nije dao dopuštenje za održavanja koncerta u pulskom Domu Sportova, koji je bio gotovo rasprodat jer, kako je rekao “u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće se održavati”. “Mislim da ovaj muzički izrazi ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada, rekao je Zoričić.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:49h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:38h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:29h

Sport, top2

29.05.2023. u 12:26h

Skip to content