U Poljskoj uhapšene još tri osobe, optužene da su ruski špijuni

Radio Titograd

28.03.2023, 17:47h

< 1 min

U Poljskoj su uhapšena još tri lica pod optužbom da su dio veće špijunske mreže Rusije koja je pratila poljske željeznice i aerodrom u Žešovu na jugu Poljske odakle idu zapadne isporuke oružja Ukrajini, saopštio je danas zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Stanjislav Žarin.

– Agencija za unutrašnju bezbjednost identifikovala je tri lica koja su bila aktivna u špijunskoj mreži koja je ranije razbijena. Uhapšeni su optuženi za špijunažu u okviru organizovane grupe, trenutno su po odluci suda u pritvoru – kazao je danas poljskim medijima Žarin.

Ukupno je sa tri najnovija hapšenja otkriveno 12 članova grupe, stranaca o kojima poljske vlasti govore samo kao o državljanima zemalja istočno od Poljske, a poljski mediji su nezvanično saznali da je riječ o Bjelorusima i Ukrajincima.

– Ta lica su bila aktivna u grupi kojom su upravljale ruske obavještajne službe. Imali su određene zadatke, tipično obavještajne ali i u oblasti propagande. To je čitava mreža ljudi koji su imali zadatak da prikupljaju informacije o trasama i transportima oružja iz pomoći Ukrajini- rekao je Žarin.

Ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski sredinom marta je, kada je saopštio da je mreža razbijena, a devet stranaca uhapšeno, rekao da su, između ostalog, pratili željeznički saobraćaj na prugama i transporte oružja u Ukrajinu.

– Zaplijenjene su kamere, elektronsku opremu i GPS koje su htjeli da postave na vozove sa isporukama za Ukrajinu. Grupa je imala zadatak da djeluje i propagandom i remeti odnose sa Ukrajinom i zemljama članicama NATO – rekao je Kaminjski.

Juče su poljske vlasti saopštile da je prije nedjelju dana uhapšen ruski špijun u Gdanjsku na sjeveru Poljske koji je priznao da je prikupljao obaveštajne podatke o infrastrukturi u sjevernim vojvodstvima Poljske na Baltičkom moru.

Uhapšeni muškarac priznao je da je špijunirao u korist Rusije najmanje od januara ove godine.

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:44h

Skip to content