U Podgorici organizovana proslava Kineske nove godine

Radio Titograd

26.01.2024, 21:10h

2 min

U susret ,,Prazniku proljeća“ i svečanom obilježavanju ulaska u “godinu zmaja”, Ambasada NR Kine u Crnoj Gori organizovala je u Šoping centru “Big fešn” proslavu Kineske nove godine, koja po lunarnom kalendaru simbolizuje ponovno okupljanje porodice, radost i mir, te predstavlja oličenje zajedničkih vrijednosti čovječanstva.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi, zmaj simbolizuje blagonaklonost, mudrost i snagu.

Cilj događaja, koji se sada već tradicionalno održava u Podgorici, ogledao se u upoznavanju lokalnog stanovništva sa brojnim običajima koji se vezuju za ovaj praznik.

“Nedavno ste proslavili vaš važan praznik Božić, a kineski najvažniji praznik će doći za dvije nedjelje i dočekujemo ga u prazničnoj atmosferi. Protok ljudi koji će u Kini putovati za vrijeme praznika iznosiće oko devet milijardi. Ova sedmica u životu svakog Kineza je najznačajnija i najradosnija, jer nastojimo da sve generacije budu na okupu. Veoma sam radostan što vidim ovoliki broj posjetilaca iz Crne Gore. Podsjetilo me je na atmosferu u Kini za vrijeme praznika i drago mi je što mogu tu toplinu da podijelim sa svim posjetiocima ovdje”, izjavio je amabasor NR Kine Fan Kun.

Mnogobrojni posjetioci imali su priliku da nauče neke od poznatih mandarinskih riječi, učestvuju u kvizu znanja o jednoj od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, a ujedno i da osvoje brojne vrijedne i zanimljive nagrade.

“Učim kineski jezik u OŠ “Štampar Makarije.” Imam veoma dobru nastavnicu koja se zove Lili. Ona me je toliko toga naučila. Veoma mi se svidjela manifestacija,”  izjavila je podgorička učenica Natalija.

Besplatnom degustacijom različitih vrsta kineskog čaja, specijalnih kineskih novogodišnjih delicija, poput knedlica “jiaoz” i proljećnih rolnica, oduševili su se kako mlađi, tako i stariji sugrađani. Svojim prisustvom događaj je uveličala crnogorska mis turizma Andrea Nikolić, koja se nedavno okitila titulom prve pratilje na izboru Miss Tourism World China 2023.

Izvor.antenam.net

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content