U Parizu počeli pregovori o primirju u Gazi; Hamas čeka odgovor Izraela

Radio Titograd

24.02.2024, 07:58h

2 min

Foto:Guliver

Pregovori o primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sastancima predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta. Pojačani su napori da se prekine vatra u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gdje se trenutno nalazi više od milion i po raseljenih Palestinaca. Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava. Prethodno su na razgovoru bili predstavnici Hamasa, koji čekaju odgovor Izraela.

Netanjahu predstavio ratnom kabinetu plan za poslijeratnu Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je ratnom kabinetu plan za poslijeratnu Gazu. Palestinske vlasti ga odbacuju nazvavši to “planom za produženi genocid”.

Međutim Katar, Egipat i SAD kao posrednici ne odustaju od pregovora o primirju u Pojasu Gaze. Njihovi predstavnici su u Parizu imali odvojene sastanke sa šefom izraelske obavještajne službe Mosadom Davidom Barneom i visokim zvaničnicima Hamasa.

Posrednici su pojačali napore da obezbijede prekid vatre u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gdje se trenutno nalazi više od milion i po raseljenih Palestinaca.

Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava.

Za to vrijeme izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha. Najžešće borbe vode se na jugu, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gdje se, kako tvrdi, nalazi primarna baza Hamasa.

Palestina: IDF širom Pojasa Gaze gađa civilne objekte

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom Pojasa Gaze gađa civilne objekte. Tokom jučerašnjeg dana više od 100 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze. Na meti IDF-a bile su kuće u naselju Deir el Balah u Centralnoj Gazi i područje u blizini bolnice Amal u Kan Junisu.

Ministarsvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 29.514 Palestinaca ubijeno, a 69.616 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele napade borbenim avionima na nekoliko položaja Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na kontinuirane napade na sjeverni Izrael.

Sjedinjene Američke Države izvele su nove udare na rakete Huta u Jemenu.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

18.04.2024. u 18:03h

18.04.2024. u 18:03h

Skip to content