U oktobru zakazano suđenje Ilon Mask protiv Twittera

Radio Titograd

19.07.2022, 20:12h

2 min

Ilon Mask izgubio je bitku za odgodu Twitterove tužbe protiv njega jer je sudija iz Delawarea 19. jula zakazao suđenje za oktobar. Razlog zakazivanja početka suđenja naveden je “oblak neizvjesnosti” oko društvene mreže nakon što je milijarder odustao od ugovora o kupovini.

“Odgoda prijeti nepopravljivom štetom”, rekla je Kathaleen St. Jude McCormick, glavna sutkinja Suda kancelarije Delawarea, koji rješava mnoge poslovne sporove visokog profila. “Što je odgoda duža, to je veći rizik.”

Twitter je tražio ubrzano suđenje u septembru, dok je Maskov tim pozvao da se pričeka do početka sljedeće godine zbog složenosti slučaja. McCormick je rekao da je Maskov tim podcijenio sposobnost suda u Delawareu da “brzo procesuira složene parnice”.

Twitter pokušava prisiliti milijardera da ispuni svoje obećanje iz aprila da će kupiti giganta društvenih medija za 44 milijarde dolara, a kompanija želi da se to dogodi brzo jer kaže da tekući spor šteti njenom poslovanju.

Mask, najbogatiji čovjek na svijetu, obećao je platiti 54,20 dolara po dionici za Twitter, ali sada želi odustati od sporazuma.

“To je pokušaj sabotaže. Daje sve od sebe da uništi Twitter”, rekao je advokat William Savitt, koji zastupa Twitter na kancelarskom sudu u Delawareu.

Mask je tvrdio da kompanija nije uspjela pružiti odgovarajuće informacije o broju lažnih, ili “spam bot”, Twitter profila, te da je prekršila svoje obaveze prema ugovoru otpuštanjem top menadžera i značajnog broja zaposlenih.

Savitt je rekao da sporni ugovor i Muskovi tvitovi koji omalovažavaju kompaniju nanose štetu poslovanju te je doveo u pitanje Maskov zahtjev za odgodom suđenja, pitajući “je li pravi plan da istekne vrijeme”.

“Računa na to da će se izvući iz ugovora koji je potpisao”, rekao je Savitt.

Ideja da izvršni direktor Tesle pokušava naštetiti Twitteru je “besmislena. Njemu nije u interesu oštetiti kompaniju”, rekao je Maskov advokat Andrew Rossman, ističući da je on drugi najveći dioničar Twittera s daleko većim udjelom od cijelog odbora.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

19.08.2022. u 22:29h

Titogradske vijesti, top2

19.08.2022. u 22:27h

Titogradske vijesti, top1

19.08.2022. u 21:42h

Skip to content