U nove izbore idemo sa novim izbornim zakonodavstvom

Radio Titograd

08.05.2022, 16:26h

2 min

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kaže da joj je namjera da se u oviru mandata ovog saziva Skupštine pokrene pokrene politički dijalog kako bi se našla adekvatna rješenja za pokretanje i institucija i definisanje izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva

– Kao što sam rekla u svom prvom govoru i obraćanju nakon izbora za predsjednicu Skupštine ono što očekujemo je da naredni parlamentrani izbori budu održani u fer i demokratskoj atmosferi i sa novim izbornim zakonodavstvom. Moja želja i namjera je da se sledeći izbori održe po novim izbornim zakodavstvom i vjerujem da je to moguće – kazala je Đurovićeva za “Dan”.

Đurovićeva je i nakon izbora za predsjednicu Skupštine kazala kako je uvjerena da će sve partije u Skupštini zajedno smoći snage da prevaziđu podjele duboko ukorijenjene u društvu.

Nema bojkota parlamenta

I pored brojnih političkih previranja i najava dijela političkih partija, burnih reakcija zbog stvaranja nove većine u Skupštini Crne Gore, jasno je da će crnogorski parlament i ubuduće funkcionisati bez značajnijih političkih potresa.

Kako nezvanično saznajemo, Demokratska Crna Gora, kao ni Demokratski front neće bojkotovati rad parlamenta, iako imaju brojne primjedbe. Tako, na primjer, poslanici Demokrata predsjednicu parlamenta nazivaju poslanicom a ne predsjednicom i tvrde da je izabrana nelegalno, kao i da je nelegalno formirana nova skupštinska većina.

Demokratski front takođe tvrdi da je Ustav tokom formiranja nove skupštinske većine u nekoliko navrata grubo prekršen.

Poručila je da je vrijeme da Crna Gora ponovo počne da trči ka članstvu u EU, jer je previše izgubljenog vremena i propuštenih šansi.

– Na tom putu moramo raditi zajedno i vlast i opozicija, jer smo ovdje svi predstavnici građana. Ne dozvolimo da nam ovaj period bude predizborna trka i partijska borba, već smognimo snage da svi, u interesu ukupnog društva, nađemo zajednički jezik kompromisa i pomirenja. U tom pravcu sam spremna da dam puni doprinos da Skupština bude mjesto gdje će se čuti glas svih podjednako – poručila je Đurovićeva.

Navela je i da je obnova regionalnih odnosa jedan od prioriteta u djelovanju, kao i usvajanje zakona o Skupštini, Vladi, porijeklu imovine, popisu i izmjene izbornog zakonodavstva.

Kada je izborno zakonodavstvo u pitanju već je jasno da će biti problema oko postizanja dogovora svih političkih partija.

Lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da će predstavnici te partije napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, čime bi se odgodili lokalni izbori u 14 opština.

Bečić u otvorenom pismu šefici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi navodi da bi usvajanjem predloga bilo obesmišljeno vođenje bilo kakvog dijaloga između političkih subjekata oko pitanja gdje je nužna kvalifikovana većina.

Zakon je usvojen. Predsjednik države Milo Đukanović ga je vratio Skupštini, a Đurovićeva je odmah, već za sjutra zakazala novu sjednicu na kojoj će, očigledno, zakon biti ponovo usvojen.

Bečić u pismu Popi navodi da je predmetno rješenje predloženo bez ikakvih konsultacija ili dogovora sa opozicijom, uz potpuno zaobilaženje Odbora i uz velike kritike nevladinog sektora.

On je kazao da se predlog zakona, koji su podnijeli poslanici “nove nelegitimne” parlamentarne većine, “u svemu suprotan Ustavu Crne Gore”, te da se predlaže odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave za kraj oktobra, iako je određivanje datuma održavanja izbora u “isključivoj nadležnosti” predsjednika Crne Gore.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content