U Nikšiću sve više pasa lutalica: Za dan ljekarsku pomoć zatražilo 10 građana

Radio Titograd

03.01.2022, 07:08h

< 1 min

Foto:Portal Niksic

NIKŠIĆ – Broj pasa lutalica na nikšićkim ulicama u poslednja skoro dva mjeseca naglo se povećao. Napuštene životinje uglavnom se kreću u čoporima i, kako nam je predočilo više sagovornika koji su pozvali našu redakciju, opasni su i napadaju prolaznike. Nikšićanin Rajko Radusinović jedan je od brojnih koji je morao zatražiti ljekarsku pomoć.

– U utorak veče u ulici kod nikšićkih fakulteta napao me je pas lutalica i ujeo za desnu nogu. Zatražio sam ljekarsku pomoć u Hitnoj hirurškoj službi, gdje je iz istog razloga već bio jedan mladić. Rekli su mi da sam deseti tog dana koji je došao zbog ujeda psa lutalice, rekao je Radusinović za “Dan” apelujući na nadležne da u što kraćem roku nešto preduzmu i sklone napuštene životinje sa ulica.

Iz nikšićke bolnice nezvanično kažu da u poslednjem periodu gotovo svakodnevno imaju pacijente koji dolaze zbog povreda koje su im nanijeli psi lutalice. Nakon što dobiju medicinsku dokumentaciju o zadobijenim povredama, Nikšićani uglavnom tuže Opštinu u čijem domenu rada je i zbrinjavanje napuštenih životinja. Po osnovu odštete iz gradskog budzeta godišnje se prosječno isplati i više od 250.000 eura. Prema podacima iz Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, pred nikšićkim sudom u toku je više stotina odštetnih predmeta, kako zbog ujeda pasa lutalica, tako i zbog povreda na javnim površinama i slično, koje će gradski budzet u narednom periodu, kako presude budu postajale izvršne, koštati oko dva miliona eura. Bivša lokalna vlast prije šest godina je u Bresticama, dvadesetak kilometara od centra grada, izgradila sklonište koje još uvijek nema sve propisane uslove za boravak pasa lutalica. Nova uprava, kako je ranije saopšteno, radi na rješavanju problema, pa je za ovu godinu planirano formiranje tzv. slobodnih zona u rejonu Studenačkih glavica, gdje će pokušati da zbrinu pse lutalice.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content