U nedjelju u 10: Vučić zove zemlje Kvinte da zaustave Kurtija u progonu Srba

Radio Titograd

30.07.2022, 19:47h

< 1 min

Foto:SKRINšAT

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zabrinut je zbog podizanja tenzija na Kosovu i Metohije i najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija će svi koji žive na Kosovu morati da poštuju zakone i odluke Vlade u Prištini, kao i da oni koji odu na more sa starim tablicama neće moći da uđu u pokrajinu dok ne registruju automobile,

Srbi sa Kosova i Metohije tražili su u subotu hitan prijem kod predsjednika zamolivši ga da ih zaštiti od narastajućih pritisaka Vlade u Prištini koja ne poštuje dogovore sa Beiogradom i Briselom.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Vučić obavio konsultacije sa Srbima sa Kosova i Metohije i najavio da će se predsjednik u nedjelju obratiti zemljama Kvinte apelujući da zaustave Vladu u Prištini u progonu Srba.

“Predsednik Vučić uputuće KVINTI poziv da reaguje i da zaustavi Aljbina Kurtija, da se zaustavi sa svim ovim potezima Prištine”, rekao je Petković.

On je kazao da Vlada Srbije želi da sačuva mir i insistira na stabilnosti i konstatovao da Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM.

“Kurtija ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata Srba koji imaju prebivaliste na KiM, jer želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM”, istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom najave odluke Prištine da 1. avgusta počinje primjena, kako su naveli, recipročne mjere o ličnim kartama i preregistraciji tablica.

On smatra da na Kosovu ne bi bilo ove krize da je postojala Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi omogućila kolektivna i individualna prava za Srbe na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

17.08.2022. u 23:27h

Titogradske vijesti, top2

17.08.2022. u 23:20h

Titogradske vijesti, top1

17.08.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

17.08.2022. u 21:46h

Skip to content