U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj smatraju da se Prestonica neustavno miješa u crkvena pitanja

Radio Titograd

19.09.2021, 12:47h

3 min

Foto:DAN

Zaključci Skupštine Prestonice nijesu u duhu promovisanja slobode vjeroispovijesti u ime koje su navodno donijeti, ocijenio je protojerej u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Igor Balaban. Skupština Prestonice Cetinje glasovima vladajuće većine DPS–SD, opozicionog SDP-a, te glasom odbornika Građanskog pokreta URA Slobodana Šola Jankovića usvojila je inicijativu grupe građana kojom se Cetinjski manastir ustupa CPC. Balaban kaže da zaključci Skupštine Prestonice predstavljaju grub i neustavan način miješanja građanskih vlasti u pitanja koja se tiču ispovijedanja vjere i unutrašnjeg poretka pravoslavne crkve.

– Neprimjereno je, nezakonito i na kraju očigledno nedobronamjerno da Prestonica koristi upis iz 2005. godine, kojim je neustavno postala titular prava svojine na čitavom gradskom građevinskom zemljištu Cetinja, pa i na zemljištu privatnih vlasnika, ne samo na manastirskom, pokušavajući da raspolaže manastirskim vjerskim objektima i arbitrira ko će da služi u njima, iako, čak i po ovakvom neustavnom upisu, ne polaže baš nikakvo pravo na njih. U polumilenijumskom trajanju Cetinjskog manastira, nijedan organ vlasti, do ovoga saziva lokalnog cetinjskog parlamenta i većine koja je izglasala propali neustavni i diskriminatorni zakon o (ne)slobodi vjeroispovijesti 2019. godine, nije tvrdio da su vjerski objekti u državnoj svojini. Komunističke jugoslovenske vlasti nikada nijesu dovodile u pitanju crkveno vlasništvo nad Cetinjskim manastirom i drugim vjerskim objektima, iako su nacionalizacijom od Crkve oduzeli mnoštvo zemlje i drugih ne-vjerskih objekata – navodi Balaban.

On ističe da zaključci cetinjskog parlamenta, bez ikakve sumnje, služe samo u svrhu ostvarivanja partikularnih ideološko-političkih interesa i ne doprinose napretku naše države i unapređenju vjerskih i ljudskih prava.

– Ukoliko se danas na ovako drzak način dira u svojinu Crkve, po čemu će sjutra bilo koji drugi građanin biti siguran da neće biti ugrožena i njegova svojinska i druga osnovna ljudska prava. Put do demokratije ne smije da bude popločan drastičnim kršenjem vjerskih prava u kojem pravcu, u slučaju Cetinjskog manastira, već zakoračio cetinjski parlament. Svi pravoslavni vjernici su, kao i dosad, bez obzira na bilo kakva lična svojstva, dobrodošli u Cetinjski manastir i u svaki drugi vjerski objekat u svojini Mitropolije, ali cetinjski parlament niti bilo koji drugi državni organ nema nikakvu nadležnost da odlučuje o tome ko će u vjerskim objektima vršiti vjerske obrede, budući da je to pitanje jedno od osnovnih obilježja zaštite slobode vjeroispovijesti i organizovanog ispovijedanja vjere – kaže Balaban.

Joanikije: Nećemo zlo među braćom

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije juče je, povodom pet godina od osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, služio Svetu arhijerejsku liturgiju. Mitropolit je istakao da crkva ovih dana trpi dosta iskušenja.

– Ovih dana je mnogo nekih optužbi, laži, podmetanja, krivih tumačenja. Svega i svačega se čulo protiv crkve Božje, a mi, kada bismo odgovarali na sve to, ne bismo ništa drugo radili nego učestvovali u tom vrzinom kolu, u tom zlu i pakosti. Ne pada nam pamet da odgovaramo na sve. Ponekad odgovorimo jer moramo, jer mora narod da zna, da kažemo istinu, ali je ne ponavljamo po stotinu puta. Ko hoće da čuje neka čuje – kazao je mitropolit.

On je pojasnio zašto ne odgovaraju na sve optužbe, laži i podmetanja.

– Ćutimo, trpimo i molimo se Bogu, a oni koji nas optužuju su naša braća, pa nećemo da uvećavamo zlo među braćom – poručio je Joanikije.

D.S.

Balaban dodaje da je dobro da je cetinjska skupština ipak namjerila, sudeći po zaključcima, da se navodna svojinska prava Prestonice utvrđuju preko nadležnih državnih organa.

– Za takvu aktivnost izvršne lokalne vlasti su nepotrebni bilo kakvi zaključci Skupštine. Gradonačelnik i ostali lokalni organi su dužni da se staraju o toj imovini i bez skupštinskih odluka. Valjda je to pozivanje na pravne procedure kraj nasilnom pokušaju ataka na manastir i svakodnevnom vrijeđanju koji doživljavaju monasi Cetinjskog manastira i njihovi gosti. Cetinjski manastir je bio i ostao svojina Crkve, baš onako kako je to zavještao njegov osnivač Ivan Crnojević, potvrdili njegovi nasljednici, sve do knjaza Nikole Petrovića Njegoša. Nemamo sumnje da će se to pokazati u svakom nepristrasnom postupku koji eventualno bude pokretala Prestonica – zaključuje Balaban.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:30h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:26h

Skip to content