U Iraku izbilo nasilje nakon što je moćni vjerski lider Muqtada al-Sadr najavio povlačenje

Radio Titograd

29.08.2022, 21:49h

< 1 min

Najmanje 10 Iračana ubijeno je u ponedjeljak nakon što je moćni šiitski lider Moqtada al-Sadr rekao da će napustiti politiku, što je potaknulo njegove lojaliste da napadnu vladin kompleks u Bagdadu i sukoba sa suparničkim šiitskim skupinama.

Pucnjava je uslijedila nakon objave moćnog šiitskog imama Moqtade al-Sadra da napušta politiku i prethodne odluke njegovog duhovnog mentora da se povuče i pokuša uvjeriti svog bivšeg učenika da svoju vjernost podari Iranu.

Sadrovi pristaše, koji su organizirali višesedmične skupove u parlamentu u Zelenoj zoni, probili su ulaz u republikansku palaču, gdje se obično održavaju sastanci vlade.

U toku noći došlo je do sukoba između snaga odanih Sadru koji su uništavali postere mnogih šiitskih lidera koje podržava Iran, uključujući i postere Kasima Sulejmanija, te šiitskih grupa koje uživaju podršku Irana.

Posebno je ostavka ajatolaha Kadhima al-Haerija dodala novu dinamiku zapletu, navodeći neke promatrače da tvrde da se sudbina Iraka neće odlučiti u Bagdadu, već u jednom od dva duhovna središta šiitskog islama: Najaf u Iraku i Qom u Iranu.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

Skip to content