U Finskoj i Švedskoj izmjereno i do minus 40 stepeni Celzijusa

Radio Titograd

02.01.2024, 17:29h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Hladni talas pogodio je Finsku i Švedsku gdje su danas izmjerene rekordno niske temperature, ponegdje i do minus 40 stepeni Celzijusa.

Hladnoća i sniježna mećava dovela je do prekida transporta u cijeloj Skandinaviji, u Norveškoj je glavni autoput na jugu zatvoren i prekinut je prevoz trajektima, dok su švedski željezničari saopštili da je zahlađenje izazvalo velike probleme za željeznički saobraćaj na sjeveru te zemlje.

Švedski meteorološki i hidrološki institut je saopštio da su temperature od minus 30 stepeni Celzijusa zabilježene na više mjesta na sjeveru zemlje i izdao je upozorenje na obilne sniježne padavine i snažne udare vjetra na jugu Švedske.

U susjednoj Finskoj ovogodišnji zimski rekord je zabilježen na sjeverozapadu te zemlje gdje su danas izmjerene temperature od minus 37 stepeni Celzijusa, a meteorolozi su najavili da će tokom nedjelje i u drugim djelovima zemlje temperatura pasti čak i niže od minus 40 stepena.

Temperatura u finskoj prijestonici Helsinkiju očekuje se da će se kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

U gradu Arendalu koji se nalazi na sjeveru zemlje lokalni zvaničnici su rekli da će u srijedu sve škole biti zatvorene zato što nije bilo moguće na vrijeme očistiti trotoare da djeca stignu u školu.

Nekoliko trajektnih kompanija širom regiona je prekinulo transport, uključujući ona iz južne Norveške do Danske, gdje je glavni most bio zatvoren za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vjetra, rekli su danski zvaničnici.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content