U crnogorsko javno zdravstvo primljeni i ljekari iz Rusije i Bjelorusije

Radio Titograd

24.10.2023, 07:45h

< 1 min

Foto:CDM

Zbog zaposlenja u javnom zdravstvu, oko 50 stranaca ljekara dobilo je dozvole za stalni boravak radi obavljanja poslova od interesa za Crnu Goru, a kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, među njima je najviše doktora iz regiona. Među zaposlenima kojima je riješen status stalnog boravka ima specijalista interne medicine, pedijatrije, infektologije, neurologije, kliničke farmacije i drugih koji nedostaju našim zdravstvenim ustanovama, piše Dan.

“Većina ljekara koji su dobili dozvole za stalni boravak i oni koji su ušli u procedure za to dolazi iz regiona (Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija), a imamo i dva ljekara iz Ruske Federacije i jednog iz Bjelorusije. U grupi ljekara koji su dobili dozvole za stalni boravak nema državljana Ukrajine”, odgovorili su iz tog resora na pitanje iz kojih sve država dolaze doktori koji su nedavno ostvarili pravo na stalni boravak.

Podsjećaju da je Ministarstvo zdravlja podnijelo predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore za izdavanje dozvola za stalni boravak stranaca radi obavljanja poslova od interesa za Crnu Goru.

“Tim predlogom zatraženo je rješavanje statusa stalnog boravka za oko 50 ljekara, budući da je u našim zdravstvenim ustanovama postojao deficit tog kadra, kao i da je od državnog interesa da ljekare koji su primljeni na osnovu javnog oglasa, shodno zakonskoj regulativi, a koji su dobili dozvolu za privremeni boravak i rad zadržimo tako što ćemo riješiti njihov status”, kazali su iz Miistarstva zdravlja.

Pojašnjavaju da podnošenjem predloga za regulisanje statusa stalnog boravka Ministarstvo zdravlja omogućava sigurnost i dostupnost za pružanje usluga kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite za svoje građane i druga lica koja se nalaze na teritoriji Crne Gore, a kojima su usluge zdravstvene zaštite potrebne.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content