U Ambasadi u Beogradu proslavljen Dan državnosti Crne Gore

Radio Titograd

11.07.2024, 20:20h

2 min

Povodom 13. jula – Dana državnosti, Ambasada Crne Gore u Beogradu je organizovala svečani prijem.

“Otpravnica poslova, a.i u Ambasadi Stanica Popović istakla je značaj 13. jula, kao datuma koji je obilježio važne događaje u crnogorskoj istoriji – priznanje nezavisnosti 1878. na Berlinskom kongresu i Trinaestojulski ustanak 1941. čime je Crna Gora zaokružila svoj status u međunarodnoj zajednici.

MVP

Podsjetila je na aktuelne vanjskopolitičke prioritete Crne Gore, u prvom redu članstvo u Evropskoj uniji, istakavši važnost nedavnog dobijanja pozitivnog IBAR-a tokom Belgijskog predsjedavanja Savjetu EU, te izrazila zahvalnost državama članicama Unije, na podršci koju pružaju Crnoj Gori na evropskom putu”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kazala je da, kako navode iz MVP, jedan od stubova vanjske politike predstavlja i unaprjeđenje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te da Crna Gora i Srbija treba da njeguju i dalje jačaju prijateljske odnose i politički dijalog, na temeljima principa međusobnog poštovanja i uvažavanja, te je i istaknuto je da Crna Gora s posebnom pažnjom i poštovanjem njeguje saradnju sa svojim iseljenicima, koji umnogome doprinose razvoju i snaženju bilateralnih veza Crne Gore i Srbije.

“O izloženoj arhivskoj građi, predstavljenoj nedavno na Cetinju prilikom obilježavanja 150 godina od uspostavljanja Knjaževske kancelarije za spoljne poslove govorili su Danilo Mrvaljević, direktor Državnog arhiva Crne Gore i mr Vukota Vukotić, istoričar, a u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, predstavljeni su turistički potencijali Crne Gore.

Pored visokih predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije, predstavnika državnih i opštinskih organa zemlje prijema, turističkih agencija i privrednih društava u Srbiji, prijemu su prisustvovali predstavnici nerezidentnih ambasada u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu i drugi predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, predstavnici crnogorskih udruženja u Republici Srbiji i ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života”, poručuju iz MVP.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:39h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Skip to content