Tužbu može podnijeti samo neko od kandidata koji nijesu izabrani

Radio Titograd

15.03.2024, 07:11h

2 min

Foto:RTCG

 

Najavom ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da njegov pravni tim priprema tužbu Upravnom sudu radi poništenja odluke o određivanju vršioca dužnosti direktora policije dovodi se u pitanje stručnost ministra i njegovog pravnog tima jer oni nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje takve tužbe. To je ocijenio za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. Njegov kolega, advokat Mitar Šušić, ističe da će Upravni sud morati prvo da riješi pitanje aktivne legitimacije MUP-a za takvu tužbu.

“Mislim da bi Upravni sud takvu tužbu odbio jer ministarstvo nije aktivno legitimisano, takvu odluku može pred sudom osporavati samo neko od kandidata koji nijesu izabrani. Licemjerno je poslije svega da ministar, ili bilo ko iz Vlade, tvrdi da nije u pitanju politička igra jer su danima svi upravo demonstrirali neprihvaljivu i neprimjerenu partijsku borbu za prevlast nad dijelom bezbjednosnog sektora”, kazao je Radulović za Portal Javnog servisa.

Očigledno je, dodaje on, da se radi o političkim igrama koje se i sada nastavljaju.

“Prvo su igre imale za cilj kontrolu nad policijom, a sada pred javnosti treba opravdati čuvanje privilegija i ostanak na funkciji zajedno sa onima koje je ministar prethodno javno optužio da su izvršili krivično djelo sa elementima korupcije”, rekao je Radulović.

Šušić dodaje da se protiv svakog konačnog akta u upravnom postupku svakako može tužbom pokrenuti upravni spor, ali problematizuje pitanje aktivne legitimacije Ministarstva unutrašnjih poslova za takvu tužbu protiv odluke Vlade.

“Aktivna legitimacija, tj. pravo na podnošenje tužbe Ministarstva postojaće samo ukoliko Upravni sud nađe da je ovom odlukom Vlade odlučivano o nekom pravu ili na zakonu zasnovanom interesu samog Ministarstva unutrašnjih poslova. Svakako, radi se o situaciji kakvu do sada nismo imali u praksi i biće interesantno čuti obrazloženje odluke Upravnog suda, kakva god ona bila”, prokomentarisao je advokat za Portal RTCG.

Šaranović je kazao da je interes svih da Upravni sud utvrdi da li je rješenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora policije donijeto na zakonit način, navodeći da će resor na čijem je čelu pokrenuti upravni spor.

Ministar je sinoć za TV Vijesti kazao da će u najkraćem mogućem roku, po mogućnosti u ponedjeljak, raspisati konkurs za direktora policije u punom mandatu.

Odlukom Vlade za v.d. direktora Uprave policije imenovan je Aleksandar Radović. Premijer Milojko Spajić predložio je Radovića, nakon što Vlada većinom glasova nije prihvatila predlog Šaranovića da vršilac dužnosti direktora policije bude Lazar Šćepanović.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content