Turski investitori u Crnoj Gori: Birokratija, radna snaga i infrastruktura najveći problemi

Radio Titograd

08.05.2024, 09:11h

2 min

Foto: Printscreen

 

U Crnoj Gori posluje 6.000 kompanija čiji su vlasnici z Turske, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i energetike. Oni koji su se odlučili da svoj biznis razvijaju u našoj zemlji, kažu da ih je privukao dobar geografski položaj, ali i povoljni ekonomski uslovi. Uprkos izazovima, poput birokratskih procedura i nedostataka infrastrukture, poslovanje se, kažu, isplati, navodi se u prilogu TVCG.

Ozlem Erdam Polat jedna je od 11 hiljada turskih državljana koji borave u Crnoj Gori. Mnogi od njih imaju sopstvene firme ili rade u kompanijama sunarodnika. Takav je slučaj i sa Ozlem, porodičnu građevinsku firmu preselili su u Crnu Goru.

“Crna Gora nas je privukla svojom kulturom, prirodom i zajedničkom istorijskom pozadinom. Procijenili smo da je to jedna od država s najvećim potencijalom rasta u Evropi. Zemlje u razvoju uvijek nude velike mogućnosti za male investitore poput nas”, kaže Ozlem za TVCG.

Njihov slučaj nije usamljen. U Crnoj Gori registrovno je 6.000 firmi čiji vlasnici su turski državljani. Dobri ekonomski uslovi, ali i geografska blizina neki su od glavnih faktora zbog čega se opredjeljuju da žive i rade u našoj zemlji, kažu u Turkchemu – Turskoj privrednoj komori u Crnoj Gori.

“Svjesni smo da Crna Gora ima sporazum o slobodnoj trgovini sa tržištem od 800 miliona ljudi. Takođe, kulturne i istorijske veze između Crne Gore i Turske doprinose dobrom ambijentu za poslovanje”, kaže za TVCG Burhan Genc iz Turske privredne komore u Crnoj Gori.

No, dobar ambijent za poslovanje, kako ocjenjuju naši sagovornici, remete određene biznis barijere.

“Tu mislim na nestabilnu političku situaciju posljednjih godina, birokratske procedure, nedostatak stručne radne snage, kao i potrebu za unapređivanjem infrastrukture”, navodi Genc.

“U Crnoj Gori stvari napreduju sporije nego što smo očekivali i navikli. Suočavamo se s nedostatkom infrastrukture, posebno u javnom i bankarskom sektoru. Kada posmatramo tursku i crnogorsku ekonomiju na srednji i duži rok održiviji dobitak vidimo u Crnoj Gori”, navodi Erdam Polat.

Zbog toga bi, kažu u Turkchemu, trebalo unaprijediti avio-povezanost ne samo sa Istanbulom nego i sa drugim gradovima uTurskoj, jer bi to otvorilo nove mogućnosti.

“Povećanje letova između dvije zemlje moglo bi doprinijeti daljem razvoju turističke industrije i ekonomske saradnje dviju zemalja”, poručuje Genc.

Kao najinteresantnije oblasti za biznis, turski investitori navode turizam, energetiku i građevinarstvo, ali u posljednje vrijeme, kažu iz Turkcehama, sve je više interesovanja i za ulaganjau agrokulturu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content