Turska najavila nove mere protiv Izraela; Čeka se odgovor Hamasa na predlog o primirju

Radio Titograd

09.04.2024, 07:32h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi “da je poznat datum” kada će trupe ući u grad Rafu. Vlasti u Gazi tvrde da je od početka sukoba poginulo 33.207 Palestinaca. Nakon odbijanja zahtjeva za dopremanje pomoći Gazi, Turska najavila nove mjere protiv Izraela. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi navodi da se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog o primirju i oslobađanju talaca na pregovorima koji se vode u Kairu.

Čeka se odgovor Hamasa na predlog o primirju

Sukob u Pojasu Gaze ušao je u 186. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi “da je poznat datum” kada će trupe ući u grad Rafu.

“Radimo na ostvarivanju naših ciljeva sve vreme, da bi oslobodili naše taoce i potpuno pobijedili Hamas”, rekao je Netanjahu u obraćanju naciji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je od početka sukoba poginulo 33.207 Palestinaca, a da ih je 75.933 ranjeno.

Izrael je odbacio zahtjev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, zbog čega će zvanična Ankara preduzeti nove kontramjere protiv Izraela, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Predsjedavajuća Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka Malte u UN Vanesa Frazije, prosledila je zahtjev Palestine da postane punopravni član Svjetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Tokom jučerašnjeg dana održan je dijalog predstavnika Izraela i Hamasa. Američki CNN javio je da je direktor američke Centralne obavještajne agencije Bil Berns u Kairu predstavio je novi predlog o prekidu vatre.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi navodi da se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog o primirju i oslobađanju talaca na pregovorima koji se vode u Kairu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content