Turčinović Jankoviću: Abazović na bezočan način poistovjećuje patriotski ośećaj sa kriminalom, cetinjska URA „snom mrtvijem spava“

Radio Titograd

06.08.2022, 16:34h

2 min

Foto:PA

Povodom potpisivanja Temeljnog ugovora, od strane premijera i aktuelnog predśednika GP URA, gospodina Dritana Abazovića, ponovo se oglasio potpredśednik Odbora DPS-a Prijestonice, Nikola Turčinović i ovom prilikom se obratio predśedniku Odbora cetinjske URA-e, Slavku Šolu Jankoviću. 

“S obzirom na činjenicu da su protekla dva dana, od kada sam uputio jasno pitanje cetinjskom odboru URA-e, kojim Vi predśedavate, a u kojem pored Vas śede i neki moji srodnici, prijatelji kao i ljudi koje na ličnom, porodičnom i profesionalnom planu iskreno cijenim i poštujem, smatrao sam da ste posljednja osoba koja će tajiti sa odgovorom u vezi, od strane vašeg predśednika partije i, na žalost, aktuelnog premijera gospodina Abazovića, potpisanog Temeljnog ugovora.

Ovo sa razloga što ste, u periodu dok sam bio predstavnik organa lokalne uprave Prijestonice Cetinje na sjednicama lokalnog prlamenta, a Vi odbornik partije koju predstavljate u istom, često bili prepoznati kao neko ko sa jasnim, eksplicitnim i vrlo iskrenim stavovima, govori kako ste Vi znali da kažete „cetinjsku“, a saglasno tome i crnogorsku priču, na fonu zaštite nacionalnih interesa Crne Gore. Znam da ste o onome o čemu ste sa žarom govorili tokom diskusija, saopštavali stavove iz najiskrenijih namjera, a sve za dobrobit Cetinja i Crne Gore”, navodi Turčinović.

Bolna je, dodaje, činjenica da povodom potpisivanja ovakve verzije „Temeljnog ugovora“ od strane predśednika GP URA, Abazovića, Odbor cetinjske URA-e „snom mrtvijem spava“, već duže od dva mjeseca.

“Ovo iz razloga što u tom odboru śede časni Cetinjani kojima treba dati pravo da iznesu svoj stav i usprotive se najsramnijem činu nakon “Podgoričke skupštine“, po nacionalne interese Crne Gore i nas nacionalnih Crnogoraca u njoj”, kaže Turčinović.

Navedeni „Temeljni ugovor“ je, ističe on, trebalo potpisati tako da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, ne gazeći na brutalan način relevantne istorijske činjenice, uklesane i optočene krvlju naših predaka u vjekovno trajanje Crne Gore, uz nužno uvažavanje, a bez partijske obojenosti, stavova, sugestija i mišljenja: akademika, pravnika, istoričara i druge ekspertske i laičke javnosti.

“Gospodine Jankoviću, pitam Vas lično: Da li Vi smatre da su stavljanjem potpisa predśednika Vaše partije, g-dina Abazovića na onakvu verziju „Temeljnog ugovora“, zaštićeni nacionalni interesi Crne Gore i nas nacionalnih Crnogoraca?

Odgovorite mi jasno, jezgrovito i gromko, baš onako kako sam navikao od Vas, kada sam Vas slušao dok diskutujete u lokalnom parlamentu!

Ovo Vam pitanje, ispred Odbora DPS Prijestonice Cetinje, postavlja Nikola Pavićev Turčinović, potomak Vula Perišina i Đikana Perišina Turčinovića, koji pogiboše kod pećine Šobaića, podno Manastira Ostrog, braneći ga od Turaka.

Pogiboše časno, za ovu i druge Naše svetinje po Crnoj Gori, moji i Vaši preci gospodine Jankoviću, kao što pogiboše i preci ostalih Crnogoraca, da bi danas građanska Crna Gora bila kuća: i Srba i Albanaca i Bošnjaka i Muslimana i Hrvata, pa na kraju, ako nam može bitˈ i nas Crnogoraca.

Ne pogiboše niti krv proliše za ove svetinje, koje im Abazović pripisa, ni Vučići ni Vulini, ako su tada i postojali, gospodine Jankoviću. Zbog toga Vas ja to pitam, a ne zbog partijske pripadnosti ovoj ili onoj partiji”, pojašnjava Turčinović.

To je, kaže, ono što po Crnu Goru „zlosrećni“ Abazović, nije htio ili nije smio da shvati, “dok je usputno očigledno zaveo i prevario iskrene Cetinjane i Crnogorce, koji njegovoj partiji u prethodnom periodu daše podršku”.

“I na kraju, sugerišite gospodine Jankoviću, aktuelnom ministru unutrašnjih poslova gospodinu Filipu Adžiću i još uvijek aktuelnom premijeru, a predśedniku GP URA Abazoviću, da na bezočan način ne podmeću time što vrlo često poistovjećuju patriotski ośećaj nacionalnih Crnogoraca i nas Cetinjana, sa kriminalom i korupcijom”, zaključuje Turčinović.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2,

00:09h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:19h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:16h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:48h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:40h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:34h

03.08.2022. u 20:53h

03.08.2022. u 20:53h

Skip to content