Trudo najavio dugoročnu vojnu pomoć Ukrajini; Bajden obećao Zelenskom i rakete dugog dometa

Radio Titograd

23.09.2023, 07:30h

2 min

Foto:Guliver

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je Kanadu prvi put nakon početka rata. Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je da će Kanada dati nešto više od 480 miliona američkih dolara vojne pomoći Ukrajini u naredne tri godine. Pomoć stiže i iz Evrope – predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi eura. Kijev naredne nedjelje očekuje i novi paket vojne pomoći iz SAD, a američki mediji prenose da je Bajden obećao Zelenskom da će poslati i manji broj raketa dugog dometa.

Nakon sastanaka sa američkim zvaničnicima Vašingtonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u prvu posjetu Kanadi od početka rata.

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je Zelenskom da je njegova posjeta prilika za Kanađane da direktno ukrajinskom predsjedniku, a preko njega i ukrajinskom narodu, poruče koliko čvrsto i nedvosmisleno stoje uz Ukrajinu.

Trudo je pred kanadskim parlamentom najavio da će Kanada dati nešto više od 480 miliona američkih dolara vojne pomoći Ukrajini u naredne tri godine.

Iduće nedjelje počinje isporuka američkih tenkova “abrams” Kijevu, što je samo dio novog paketa američke vojne pomoći od 325 miliona dolara.

U paketu su kasetna municija i protivtenkovsko naoružanje, a američki mediji prenose da je Džozef Bajden tokom razgovora u Vašingtonu obećao Zelenskom da će SAD Ukrajini poslati i manji broj raketa dugog dometa.

Pomoć stiže i iz Evrope, pošto je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi eura.

Ukrajinci su u petak gađali štab ruske Crnomorske flote koji se nalazi u centru Sevastopolja. Ukrajinska vojska je saopštila da je u napadu koristila rakete “storm šedou” i “skalp” koje su Kijevu isporučene iz Velike Britanije i Francuske.

Rastu diplomatske tenzije otkao je ukrajinski predsjednik kritikovao Poljsku, Slovačku i Mađarsku zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita. Moskva predviđa varnice između Kijeva i Varšave, iako poljski predsjednik Andžej Duda kaže da spor neće značajno uticati na dobre bilateralne odnose dvije zemlje.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content