Tri stvari koje možemo naučiti od najsrećnijih ljudi na svijetu

Radio Titograd

22.03.2024, 06:00h

2 min

Foto:Pixabay

 

Prema godišnjem Izvještaju o sreći u svijetu, Finska je godinu za godinom najsrećnija zemlja svijeta. I to prema odgovorima Finaca, ali i doseljenika u tu sjevernoevropsku zemlju.

Izvještaj o sreći u svijetu nastaje na temelju odgovora učesnika iz zemalja širom svijeta i “procjeni njihovih sadašnjih života na ljestvici od 0 do 10”.

Mjerenje subjektivne dobrobiti oslanja se na tri glavna pokazatelja dobrobiti: procjeni kvaliteta života, pozitivne emocije i negativne emocije. Upitnik takođe razmatra kako na sreću utiču činioci kao što su socijalna situacija, životni vijek, velikodušnost i odsutnost korupcije.

Finski psiholog Frank Martela, autor knjige Prekrasan život, u kojoj pokušava odgovoriti na pitanja “Je li sreća vrijedan cilj?”, “Što je smisao života u sekularnom društvu?” i malo crnje “Je li život egzistencijalna praznina?”, komentarisao je svojevremeno za CNBC kao “čovjek iznutra” zašto su Finci najsrećniji narod, odnosno istaknuo je tri stvari koje Finci rade kako bi održali visok kvalitet života i – očito – zadovoljstva.

1. Ne upoređuju se s drugima

“Ne upoređujte se i ne hvalite se svojom srećom”, parafraza je riječi poznatoga finskog pjesnika Eina Leina, kojih se Finci drže kao životnog principa. Uspjehom i bogatstvom se ne razmeću, materijalno se ne smatra nečim čime bi se trebalo hvaliti, puno im je bitnije da su sretni i – baš kao i svi drugi.

U Finskoj je najnormalnija stvar na svijetu da se i oni jako, jako bogati voze javnim prevozom (a ne parkiraju skupi automobil usred pješačke zone kako bi ga svi primijetili, kako je običaj u nas). Martela savjetuje da se usmjerimo na ono što nas čini istinski srećnima umjesto na to izgledamo li drugima uspješno.

2. Provode puno vremena u prirodi

Čak 87 % Finaca izjavilo je u istraživanju iz 2021. da im je priroda važna jer im pruža duševni mir, daje energiju i opušta ih. Dio je finskog folklora odlazak u prirodu i boravak s porodicom u brvnarama bez luksuza poput tekuće vode ili struje. I kada nisu na godišnjem i ne mogu to priuštiti, Finci se trude što više vremena provoditi na vazduhu i šetati. Pa i ako nikako ne možete provoditi više vremena u prirodi, Martela predlaže da prirodu unesete u svoj dom i obogatite ga zelenilom.

3. Vjeruju jedni drugima

Što je povjerenje unutar neke zajednice veće, to su njezini građani srećniji, pokazala su brojna istraživanja. Finci cijene iskrenost i vjeruju jedni drugima. Djeca se igraju i voze javnim prevozom bez nadzora, a ako izgubite čak i vrijednu stvar poput laptopa, možete biti sigurni da će vam biti vraćena.

Frank Martela tvrdi da se povjerenje u zajednici gradi od sasvim malih stvari, na primjer ljubaznosti prema neznancima – otvaranjem vrata ili ustupanjem sjedala u javnom prevozu.

Nije nas iznenadilo, svi su ti savjeti vrlo jednostavni… I ništa nas ne sprečava da ih isprobamo već danas, zar ne?

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

12.04.2024. u 06:11h

12.04.2024. u 06:11h

Skip to content