Tri stanovnika Hersona uhapšena za navodno pomaganje Rusiji; Turski poslanici o članstvu Švedske u NATO

Radio Titograd

24.10.2023, 07:27h

< 1 min

Foto:Guliver

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Ukrajinski odbrambeni sistemi oborili su 14 dronova i jednu krstareću raketu koju je lansirala Rusija, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Ruska vojska tvrdi da je spriječila pokušaj ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u posjeti Teheranu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan podnio je parlamentu na ratifikaciju predlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, saopštila je njegova kancelarija, prenosi Rojters.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtev za ulazak u NATO nakon što jepočeo rat u Ukrajini. Finska je zvanično postala članica u aprilu, dok su kandidaturu Švedske usporile Turska i Mađarska.

Ankara zahtijeva od Stokholma da preduzme više koraka kako bi suzbila djelovanje pristalica Radničke partije Kurdistana (PKK), koju EU i SAD takođe smatraju terorističkom grupom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Iran na regionalni forum, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Očekuje se da će Lavrov razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Turske, Azerbejdžana i Jermenije, koji su takođe pozvani na ministarski sastanak konsultativne regionalne platforme “tri plus tri“ za južni Kavkaz.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Twitteru fotografiju dočeka Lavrova u Teheranu.

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da su trojica stanovnika Hersonske oblasti uhapšena zbog navodnog pomaganja ruskim snagama da gađaju lokacije u istoimenom gradu, prenosi Kijev independent.

Ruske snage su se fokusirale na industrijski istok Ukrajine poslije neuspjelog napredovanja na Kijev na početku rata, februara 2022. i pokušavale su da zadrže položaje u Hersonu otkako su se povukle iz glavnog grada tog regiona krajem prošle godine, navodi Gardijan.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2,

09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:35h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:30h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 07:52h

Skip to content